Patchwork Automa

Het Duitse Lookout Spiele is de oorspronkelijke uitgever van Uwe Rosenberg’s uitmuntende tweepersoonsspel Patchwork. In het huisblad Neues vom Ausguck verschijnen sinds dit jaar allerlei varianten voor Patchwork. Het nieuwste nummer plofte vanmorgen op mijn deurmat. Neues vom Ausguck nummer 11 is niet alleen gevuld met nieuws over aankomende spellen (daarover later meer), ook de liefhebbers van Patchwork worden ruim bediend. Naast enkele varianten is een Patchwork Automa toegevoegd. Dit is een solovariant, waarbij je het moet opnemen tegen een ‘geautomatiseerde’ tegenstander met een deck kaarten. Deze variant is ontwikkeld door het bekende Automa-Team.

Het Automa deck bestaat uit twaalf kaarten. Er is een normaal deck en een tactisch deck. Bij laatstgenoemde is de knoopwaarde op de achterkant aangegeven. Vooraf landen twee van deze kaarten op een aflegstapel. Aan het begin wordt op het bord gemarkeerd wanneer de Automa zijn 7 * 7 bonus verdient door met zijn tijdsteen het gekozen veld te passeren. Dit bepaalt de moeilijkheidsgraad en daarmee het scorepotentieel van de Automa. De Automa kiest tegels aan de hand van de instructies op zijn kaarten. Kan hij een van de drie beschikbare tegels niet betalen, dan past hij en zet hij zijn tijdsteen vooruit zonder knopen te ontvangen. Hij verzamelt zijn tegels in twee stapels, met en zonder knopen. Wanneer de Automa een knopentelling activeert, krijgt hij de op zijn actuele kaart afgebeelde knopen (0-5).

Jij scoort op de bekende manier. Het is de bedoeling om meer punten te verdienen dan de Automa. Op het eerste niveau krijgt de Automa alleen de 7 punten voor het passeren van het gemarkeerde veld. Dit wordt op de hogere niveaus aangevuld met punten voor verzamelde knopen, het aantal tegels met knopen erop en de op deze tegels afgebeelde knopen.

Neues vom Ausguck nummer 11 is voor € 2 te koop in de Lookout Spiele webshop. De verzendkosten vallen erg mee, ik betaalde € 3,50 voor twee exemplaren.

Meer informatie: