Patchwork

patchwork-boxnlPatchwork is een nieuw spel van de Duitse spelauteur Uwe Rosenberg, die we de laatste jaren vooral kennen van zware, langdurige bordspellen als Agricola, Le Havre en Caverna. Patchwork tapt uit een ander vaatje. Dit tweepersoonsspel is veel lichter en toegankelijker dan zijn illustere zware voorgangers. Maar wanneer je onder de lappendeken kijkt, blijkt ook Patchwork voldoende pit en diepgang te hebben.

Iedere speler heeft een eigen bordje van 9 X 9 velden, waarop hij tijdens het spel een lappendeken van grillig gevormde tegels aanlegt. De 33 tegels worden aan het begin in een ovaal op tafel gelegd. De tegels hebben verschillende vormen en groottes. Midden op tafel ligt een bordje met een tijdspoor, waarop de spelers hun tijdstenen verplaatsen. Je bent aan de beurt zolang jouw tijdsteen de steen van de tegenstander niet passeert. Wanneer je dit een beetje handig plant, kun je soms een paar leuke zetten na elkaar doen.

patchwork-tegels

Wanneer je aan de beurt bent, moet je uit twee actiemogelijkheden kiezen. Je kunt ten eerste jouw zetsteen naar het veld voor de steen van jouw tegenstander verplaatsen. Daarvoor krijg je van de bank 1 knoopfiche per stap. Je kunt ook een nieuwe tegel kopen en op jouw bordje aanleggen. Op een tegel staat afgebeeld wat je ervoor moet opofferen. Dit is allereerst de koopprijs in knopen, die je uit jouw voorraad aan de bank moet betalen. Daarnaast moet je ook nog in tijd betalen, door jouw steen op het tijdspoor te verplaatsen. Je kunt niet zomaar elke tegel kopen. Langs het tegelaanbod wandelt namelijk een houten pion van gekochte naar gekochte tegel. Alleen de drie tegels voor deze pion zijn te koop.

Op het tijdspoor passeert jouw tijdsteen gaandeweg bonusvelden. Passeer je daar een blauwe knoop, dan krijg je 1 knoopfiche van de bank voor elke blauwe knoop op de door jou aangelegde tegels. Het is belangrijk om aan het begin een goede knopeneconomie op te zetten. Passeer je op het tijdspoor een bonusveld met een kleine tegel, dan mag je deze meteen op jouw bordje aanleggen. Dit is de enige manier om losse gaatjes met grootte 1 te vullen.

Het spel is voorbij zodra beide tijdstenen het einde van het tijdspoor hebben bereikt. Dan krijg je 1 winstpunt voor elk knoopfiche in jouw voorraad, 7 bonuspunten wanneer jij als eerste een perfecte deken van 7 x 7 velden hebt aangelegd en 2 strafpunten voor elk onbedekt veld op jouw bordje. De speler met de meeste punten heeft het maar weer gelapt.

Ten slotte

Onder deze speelse lappendeken gaat een uitstekend tweepersoonsspel schuil. Bij het lezen of aanhoren van de spelregels is het allemaal simpel en toegankelijk. Na de eerste beurten is er geen ontkomen aan, tactiek speelt hier de hoofdrol. Je bent aan het worstelen met je inkomsten, je maakt je zorgen om jouw snelle voortgang op het tijdspoor en je probeert met een goede timing van de zetsteen en van jouw acties om interessante tegels uit de grijpgrage vingers van je tegenstander te houden. Ondertussen wil je handig gebruikmaken van de bonussen op het tijdspoor. Ook na het kopen van een nieuwe tegel blijven de grijze cellen draaien, je moet namelijk goed bedenken waar en hoe je dat ding neerlegt.

Patchwork is een van de beste tweepersoonsspellen in de lange geschiedenis van 999 Games. Dit spel combineert toegankelijkheid, tactiek en een smaakvolle vormgeving.

Auteur: Rosenberg
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten