Impressie Spiel 2017

Ik heb vorige week volop genoten van mijn negenentwintigste bezoek aan de Internationale Spieltage in Essen. Vier dagen lopen, kijken, babbelen en uiteraard spelen heeft weer een hoop plezier opgeleverd. Het jaarlijkse bezoek aan Spiel is elk jaar weer een feestje, waarvan ik nog jaren hoop te mogen genieten.

hal 3 bezien door de ogen van een fotograaf op stelten

De zaalindeling was dit jaar flink op de schop genomen, waardoor een rondgang op de automatische piloot niet mogelijk was. Mij beviel dit eigenlijk zeer goed, omdat ik hierdoor onbevangen kon rondwandelen en gaandeweg van alles kon ontdekken. Dit voelde beter dan een geprogrammeerde snelwandeling op basis van een verlanglijst en een plattegrond.

volle gangpaden op zaterdag

Een groot deel van hal 1 was gevuld met stands van het Asmodeeconcern. De traditionele koopjeshut van Heidelberger leek op het eerste gezicht verdwenen, maar bleek gewoon vervangen door een Asmodeevariant. In combinatie met de stands in hal 3 lijkt het moment nabij dat Asmodee zijn eigen hal kan vullen. Asmodee presenteerde op Spiel een nieuw logo, dat mij eerder deed denken aan een producent van visitekaartjes dan aan een uitgever van gezelschapsspellen.

een van de grote Asmodeestands

de opvolger van de Heidelbergershop

Door de groei van Asmodee waren enkele oude bekenden van hal 1 naar hal 2 verschoven. Zo moesten we even zoeken naar de stands van het PD-Verlag (voor Trans Atlantic en de Concordia uitbreiding) en het Österreichisches Spielemuseum (Tybor der Baumeister). De meeste fantasy en comic stands uit hal 2 waren verhuisd naar hal 6 en een hoekje naast hal 8. Hal 6 leek hierdoor weer op de sfeervolle cocktail van fantasy, pluche en andere speelse zaken, die we ons herinneren van de jaren negentig. Het achterland van Spiel was een bezoekje meer dan waard, daar kwam je allerlei verrassingen tegen die je voor de beurs niet op de radar had staan. Een van de surprises was de aankondiging van een nieuwe editie van D-Day Dice door Word Forge Games. Deze gaat medio november van start op Kickstarter. Er wordt van alles toegevoegd, maar het spel blijft compatible met de eerste editie. De achterste hallen hebben ook nog eens een klimaatbonus. Door de enorme drukte in de voorste hallen liep de temperatuur daar weer fors op, in de hallen 6 t/m 8 was het veel beter uit te houden (al hing er in hal 6 een indrukwekkende knoflookwalm rond een van de eettentjes).

De woensdag voor de beurs ging van start met de traditionele persconferentie, gevolgd door een rondje over de Neuheitenschau. Dit is een grote zaal waarin alle nieuwe spellen waren uitgestald en auteurs en vertegenwoordigers van de uitgevers klaarstonden om het een en ander toe te lichten. Dit is altijd een leuke mix van bekenden ontmoeten, nieuwe spellen ontdekken, enthousiaste verhalen aanhoren en leuke plaatjes schieten.

de Neuheitenschau

Pagina's: 1 2 3 4 5 6