Impressie Spiel 2017

Zaterdagmorgen kwamen we bij een van de ingangen beursorganisator Dominique Metzler tegen. Zij wilde met haar eigen ogen waarnemen hoe de bezoekersstroom naar de beurs werd geleid. Ik vind het mooi dat de eindverantwoordelijke niet alleen op basis van informatie uit de tweede hand opereert, maar ook zelf nagaat hoe de dingen lopen en wellicht verbeterd kunnen worden. Het viel me sowieso op dat de verkeersstroom naar de beurs dit jaar voor veel minder problemen zorgde. Op zaterdag reden we zonder enige vertraging naar de parkeergarage onder hal 3, een verademing na de horrorfiles uit voorgaande jaren. We hebben Dominique bedankt voor een mooie beurs en de gastvrije ontvangst.

Dominique Metzler tijdens de persconferentie

Zondagmiddag ontving ik het slotbericht van de beurs. Spiel 2017 heeft opnieuw records gebroken. De organisator meldt maar liefst 182.000 bezoekers, 1.100 standhouders uit 51 landen, een beursoppervlak van 72.000 m2 en 1.200 noviteiten. Dominique Metzler is uiteraard meer dan tevreden met het topresultaat van haar beurs. Zij is er trots op zoveel mensen uit alle werelddelen in Essen te mogen begroeten. Het nieuwe bezoekersrecord toont dat steeds meer mensen via gezelschapspellen even aan de hectiek van onze alledaagse digitale wereld weten te ontsnappen.

Ik sluit af met een korte foto-impressie van de beurs. Een deel van deze foto’s is geschoten door Bob Schubert, de rest is afgedrukt door ondergetekende.

een interessant spel over speculeren met tulpen

Brabantse scheepsmagnaten in de dop

ruilhandel aan de voordeur

volgend jaar ook bij de Goblins

Schmidt Spiele

bij deze Russische standhouder kreeg je zelfs Nederlandstalige uitleg

onder meer voor Bronze

R&R Games doet ook aan Nederlandstalige spelregels

Kramer & Kiesling’s Reworld

woensdagmiddag weer lekker bieren bij eggertspiele

illustratoren in het dromenland Repos

en slaapwandelaars in de gangen

gevulde speeltafels bij Queen Games

waar ik heb genoten van Merlin

en van Pioneers

Portal Games had een grote, goed gevulde stand

bij Plan B Games was Azul zeer populair

en lag er een speciale versie van Spice Road op tafel

en een XXL spel voor behendige mensen

Pagina's: 1 2 3 4 5 6