Portal Games op Spiel 2017

De Poolse uitgever Portal Games pakt dit jaar flink uit op Spiel. Ze hebben hun standoppervlak verdubbeld (waardoor ook de vraag naar speluitleggers is toegenomen). Portal heeft dit jaar twee nieuwe spellen en twee uitbreidingen. Je vindt de beurstand van Portal Games in hal 3, standnummer O118. Daarnaast organiseren ze op donderdag enkele seminars in de Mailand conferentiezaal (meer info: volg de link onderaan deze pagina).

Alien Artifacts van Marcin Senior Ropka en Viola Kijowska is wat mij betreft het vlaggenschip van de Polen. In dit compacte, elegante en vlotte kaartspel is een hoop galactisch speelplezier verstopt. Je beschikt over een volk met een eigen setup en vaardigheden, waarmee je het heelal gaat ontdekken, exploiteren en veroveren. Je hebt een eigen spelerbordje. Links van je bord verzamel je gaandeweg nieuwe kaarten met ruimteschepen, technologieën en planeten. Deze koop je voor credits, die sneller van jouw bankrekening verdwijnen dan je lief is. Tegen inlevering van de juiste grondstofkaartjes kun je jouw ‘onder constructie’ zijnde kaarten ontwikkelen en naar jouw imperium verplaatsen. Ook dit is een uitdaging, omdat je maar drie grondstofkaarten op de hand hebt en de zogenaamde ‘assembly limit’ jou met slechts twee van die kaarten laat betalen. Wanneer een kaart naar jouw imperium verhuist, moet je kiezen of je de logistieke of de operationele kant gebruikt. De logistieke kant levert een leuke bonus op, zoals korting bij de ontwikkeling van kaarten, bonusacties, verruiming van de ‘assembly limit’ of extra scoremogelijkheden. De operationele kant is minstens zo interessant. Met een operationeel schip kun je een ‘alien system’ of een tegenstander aanvallen. Dit kan je extra punten of een krachtige ‘alien artifacts’ kaart opleveren. Een operationele technologiekaart kan tijdens het spel al wat punten opleveren, maar geeft jou vooral de kans om gericht naar een leuke bonus bij de eindtelling toe te werken. Met operationele planeten produceer je extra grondstoffen en sprokkel je ook nog wat puntjes bij elkaar. Na een slordig uurtje resourcemanagement, ontwikkeling, combo’s opzetten en punten verzamelen is de winnaar bekend.

Met dank aan Portal Games Benelux heb ik al wat speelervaring achter de kiezen. Mijn eerste indruk is zeer positief. Dit is een verdomd knap spel, waarin een hoop gebeurt zonder je te overweldigen. Zet deze maar op jouw to do list voor Spiel 2017. Alien Artifacts is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60 minuten. [Info]

Ignacy Trzewiczek’s prachtig uitgevoerde coöperatieve bordspel First Martians: Adventures on the Red Planet is gebaseerd op het spelsysteem van Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island. First Martians confronteert de spelers met het vijandige leefklimaat op Mars, waar ze moeten zien te overleven door allerlei avonturen en uitdagingen te doorstaan. Het spel wordt ondersteund door een app. Je kunt First Martians ook in een campagnemodus spelen, waardoor volgende potjes zijn gebaseerd op succesvolle voorgangers. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. [info]

Cry Havoc: Aftermath is een uitbreiding van het bordspel Cry Havoc. Elk volk krijgt vijf nieuwe skills en drie nieuwe structures. Daarnaast introduceert deze set een alternatieve spelmodus, waardoor elk spel vijf rondes duurt. Er zijn verder nieuwe scoremogelijkheden. [Info]

Iron Gang is een nieuwe army pack voor Neuroshima Hex. [Info]

Meer informatie: