Records op Spiel 2015

De drieëndertigste editie van de internationale spellenbeurs Spiel sloot zondagmiddag zijn deuren. Volgens het slotbericht van de organisator heeft Spiel dit jaar maar liefst 162.000 bezoekers getrokken. Dit is opnieuw een recordaantal. Deze bezoekersstijging sluit goed aan op mijn eigen waarneming, het was dit jaar best druk in de stands en op de paden.

een blik op de grootste hal

een blik op de grootste hal

Het vloeroppervlakte van de beurs steeg dit jaar met een kleine 10% naar 63.000 m2. Dit was met name te danken aan de toevoeging van hal 7, waar je dit jaar tientallen nieuwe uitgevers kon vinden. Hal 7 sloot veel beter aan op de belangrijke looproutes dan de halve hal 4 uit 2014, waardoor deze nieuwe stands, na de aanvankelijk rustige morgenuurtjes, voldoende aanloop kregen. Ik hoop dat de organisator volgend jaar wel iets meer ruimte creëert voor de looproute van hal 3 naar hal 7. Daar was het nu dringen geblazen, vooral toen de honderden ‘boardgamegeeks’ daar hun jaarlijkse ruildingetje deden.

in de rij voor speelplezier

in de rij voor speelplezier

Spiel 2015 trok 910 standhouders uit 41 landen. Ook dit is een stijging van +/- 10% ten opzichte van vorig jaar. De standhouders presenteerden een overweldigend aanbod van meer dan 1.000 nieuwe producten (vorig jaar 850). Dit is een hoeveelheid spellen die ik op de beurs niet kan behappen, waardoor ik me tegenwoordig beperk tot een vrijblijvende en ontspannen selectie.

De twintigste verjaardag van Catan leverde ook een record op: een Catan Big Game met maar liefst 1.040 deelnemers. Hiervoor verwijs ik je naar het desbetreffende nieuwsbericht.

drukte op zaterdag

drukte op zaterdag

De Spieleverlage e.V., de Duitse vereniging van spellenuitgevers, had in zijn jaarlijkse bericht over de omzetontwikkeling in de branche al positieve cijfers gepresenteerd, met een omzetstijging van 8,4% in het segment spellen en puzzels. Voorzitter Hermann Hutter noemt Spiel 2015 een groot succes. De drukte in de stands toont de grote belangstelling voor de nieuwe spellen. De beursverkopen en de zakelijke bestellingen zorgen bij de uitgevers voor een jubelstemming. De op de beurs door honderden auteurs getoonde prototypes tonen de doorlopende creativiteit van de branche en beloven alvast een succesvolle nieuwe jaargang.

Meer informatie: