Terra Mystica wint de Deutsche Spiele Preis 2013

dsplogo2013Vandaag is de uitslag van de Deutsche Spiele Preis 2013 bekendgemaakt. Deze gerenommeerde spellenprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een verkiezing onder spelers, recensenten, winkeliers en spellenclubs. Het uitmuntende bordspel Terra Mystica van Helge Ostertag en Jens Drögemüller (uitgever: Feuerland Spiele) heeft de hoofdprijs in de wacht gesleept. Terra Mystica wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Dit spel won bij ons al de Nederlandse Spellenprijs voor experts.

De volledige uitslag van 2013:

  1. TERRA MYSTICA van Helge Ostertag en Jens Drögemüller (Feuerland Spiele)
  2. TZOLK’IN DER MAYA KALENDER van Simone Luciani en Daniele Tascini (Czech Games Edition)
  3. BRÜGGE van Stefan Feld (Hans im Glück Verlag)
  4. BORA BORA van Stefan Feld (Alea)
  5. DIE LEGENDEN VON ANDOR van Michael Menzel (Kosmos)
  6. HANABI van Antoine Bauza (Abacus)
  7. YEDO van Wolf Plancke en Thomas Vande Ginste (eggertspiele / Pegasus Spiele)
  8. KEYFLOWER van Sebastian Bleasdale en Richard Breese (R & D Games)
  9. RIALTO van Stefan Feld (Pegasus Spiele)
  10. AUGUSTUS van Paolo Mori (Hurrican Edition)

De winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 2013 is KAKERLAKAK van Peter-Paul Joopen (Ravensburger).

De winnaar van de Deutsche Spiele Preis voor het spel met de beste spelregels – de Goldenen Feder 2013, Wanderpreis der Stadt Essen – is DIE PALÄSTE VON CARRARA van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Hans im Glück). De winnaar van deze prijs wordt door een jury gekozen. De ervaren Nederlandse recensent Richard van Vugt is een van de juryleden. Ik geef hem een pluim voor deze veer.

De prijzen worden op 23 oktober uitgereikt tijdens een feestavond in het kader van Spiel 2013. Het team van Bordspeler.nl is hiervoor uitgenodigd en doet t.z.t. verslag van deze prijsuitreiking.

De winst van Terra Mystica is wat mij betreft geen verrassing. Zo goed kom je ze immers zelden tegen, dat snappen de Duitse veelspelers ook. De top 10 bevat wat mij betreft maar één echte surprise, de Romeinse bingovariant Augustus. Dit spel is erg licht en de regels zijn belabberd, waardoor ik het niet in de hoogste regionen had verwacht. De hoge notering van Yedo is een leuke opsteker voor de Vlaamse neven Wolf en Thomas. Ik feliciteer ze met deze plek in de eregalerij. Wellicht dat hierdoor eindelijk eens een Nederlandse uitgever op dit sfeervolle worker placement spel duikt?

Meer informatie: