Spiel 2012: een terugblik

Zondag 21 oktober heeft Spiel 2012 na vier dagen speelplezier zijn deuren gesloten. Volgens het slotbericht van de organisator heeft deze 30e editie van de Internationale Spieltage maar liefst 149.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een stijging van 2.000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar.

De beurs vond dit jaar plaats tijdens de herfstvakantie in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De stroom kids en families was nu wat beter over de beursdagen verdeeld. Op donderdag was het relatief vol, op vrijdag en zaterdag wist het zomerweer vermoedelijk een extreme drukte op de beursvloer te voorkomen. In de gangpaden kon je op deze dagen zowaar redelijk manoeuvreren, aan de speeltafels was het nog steeds dringen geblazen. Ik heb de zondag zelf niet meer meegemaakt, maar heb begrepen dat deze slotdag redelijk rustig was. Laatstgenoemde kwalificatie sloeg niet op de verkoopprijzen, die aan het einde van de rit zoals gebruikelijk fors kelderden.

Tienduizenden bezoekers op Spiel 2012

Op andere terreinen zijn weer records gesneuveld. Dit jaar waren er 827 standhouders uit 37 landen, die meer dan 800 nieuwe producten presenteerden. Het overaanbod aan nieuwe titels neemt elk jaar toe. Dit wordt deels veroorzaakt door de groei van buitenlandse standhouders, maar ik heb nog steeds het beeld van een zeepbel voor ogen. En we weten allemaal welk lot een zeepbel staat te wachten. Wat dat betreft is het nieuwe spel van Identity Games wellicht een ludieke voorbode. In Boom Boom Balloon prik je met staafjes in een ballon totdat die knalt. Ook de beursvloer was groter dan ooit. Leek het gebruikte gedeelte van hal 7 vorig jaar nog een stiltecentrum, dit jaar was ook deze hal op een goede manier in de beurs geïntegreerd.

Volle stand? Speel verder op de grond

Hal 4: ook in het ‘achterland’ was genoeg te doen

Een rondje langs trends, uitgevers en spellen

Aan het begin van dit jaar rolde een stortvloed aan dobbelspellen van de lopende band. Ook op Spiel was er genoeg dobbelpret te beleven, maar de grote hausse leek even pas op de plaats te maken. Mijn favoriete dobbelspel van de beurs was Saint Malo van Inka en Markus Brand, uitgegeven door Alea. Rond een piratenthema probeer je voldoende geld en winstpunten te verzamelen, waarbij je de bescherming tegen de winstpunten kostende piraten niet mag vergeten. Je registreert jouw vorderingen met een uitwisbare stift op jouw eigen bordje.

De populaire Kosmosstand

De trend van Spiel 2012 was samenwerking. De coöperatieve spellen stonden dit jaar vol in de schijnwerpers. De Schotse broers van Fragor Games stalen de show met de schitterende speelstukken van Spellbound. Deze miniaturen zijn zo mooi, dat je ze ook zonder spel zou willen verzamelen. Die Legenden von Andor was de coöperatieve hit van Kosmos. Dit spel is bedacht door topillustrator Michael Menzel. Andor valt onder meer op door de bijzondere spelregels. Aan het begin hoef je nauwelijks iets te leren, de rest volgt gaandeweg. Ook Pegasus kwam met een grote coöperatieve titel, Die Zwerge. Dit prachtig uitgevoerde spel is gebaseerd op de boekenreeks van Markus Heitz. Bij Queen Games zorgde Escape, samenwerken onder tijdsdruk en met een muziekje, doorlopend voor volle tafels. Je ging je bijna afvragen welke Queen Games titel dit jaar ook alweer Spiel des Jahres is geworden.

Andor, de nieuwe hit van Kosmos

Een andere trend was de Hollandse Nieuwe. Gelukkig niet in de vorm van een visje, dat zou met de zomerse temperaturen een stinkboel zijn geworden. Ik doel op de groeiende deelname van Nederlandse uitgevers. Dit jaar stonden Playthisone, Odynaut Games, Rielekst en Fable Smith voor het eerst op de beurs. Met name eerstgenoemde trok de aandacht met zijn ‘happy hour’. Dan kregen de spelers van hun bordspel Bloqs een exemplaar mee als zij hun potje wisten te winnen. Tijdens deze vrolijke uurtjes was het een dolle boel in de stand. Ik begreep dat Playthisone tijdens de beurs veel zakelijke bestellingen heeft ontvangen, zodat hun leuke familiespel de komende maanden het buitenland kan veroveren.

happy hour bij Bloqs

Van de oude Nederlandse garde had vooral Quined Games een succesvolle beurs. Naast een tweede druk van Carson City en een uitbreiding van dit spel presenteerden ze een nieuwe editie van de Amerikaanse topper Homesteaders. Dit spel werd helaas geplaagd door een drukfoutje, maar dit wordt binnenkort door de uitgever opgelost. De spelers zijn kolonisten in het Wilde Westen, die hun dorpen ontwikkelen naar winstgevende steden. Het spel duurt 10 ronden. Elke ronde bestaat uit een inkomstenfase en een veilingfase. In de inkomstenfase ontvangen de spelers goederen en andere hulpmiddelen. In de veilingfase bieden ze op beschikbare kavels, waar ze tegen betaling van goederen gebouwen bouwen. Deze gebouwen leveren bonussen en/of winstpunten op. Homesteaders is een uitstekend veilingspel, dat zich goed staande kan houden tussen de populaire experttitels uit de Duitse keuken. Dit werd bevestigd door de hoge positie in de Fairplay hitlijst van Spiel 2012. Warm aanbevolen!

Sheriff Dierik legt Homesteaders uit

White Goblin Games had acht nieuwe titels aangekondigd. Mijn belangstelling ging vooral uit naar Nieuw Amsterdam, maar deze titel liep onverwachts vertraging op. Het spel was niet te koop, maar je kon het wel spelen. Het is mij helaas niet gelukt om een plekje aan de Nieuw Amsterdamse speeltafel te veroveren. Dit lukte me wel met Expedition: Congo River 1884, Saqqara en Völuspá, In Congo River vaart een bootje over de Afrikaanse rivier. In de bezochte dorpen strijden de spelers met hun kaarten om winstpuntenfiches. Met een beetje kaartmanagement en een beetje geluk kun je daar goede zaken doen. Dit spel heeft een geslaagd pasmechanisme, waarmee je anderen uit de tent kunt lokken. Lichte kost, leuk familiespel! Over Saqqara ben ik minder te spreken. Hier speel je invloedkaarten uit bij vier markten met grondstoffen, die je via piramides gebruikt om bonussen en winstpunten te verdienen. Ook al heeft iedere speler hetzelfde deck, de aanvoer van invloedkaarten is een loterij. Mijn zware jongens doken op terwijl de markten bijna niets te bieden hadden, mijn medespelers verzamelden zonder moeite scheepsladingen grondstoffen. Het lot zorgde ervoor dat ik geen schijn van kans had. Völuspá had ik voor de beurs al een paar keer gespeeld. Dit vlotte en luchtige legspel is mij goed bevallen.

Nieuw Amsterdam

Saqqara

de stand van White Goblin Games

Pagina's: 1 2 3 4