HenMar Games: voorjaar 2024

De Nederlandse uitgever HenMar Games komt deze week met twee nieuwe kaartspellen: Run Bunny Run en Survive the Serengeti.

Survive the Serengeti riep bij mij meteen het ‘ik denk dat jij denkt dat ik denk’ speelgevoel op, waardoor ik bijv. Grijpgrage Gieren zo’n heerlijk spel vind. Iedere speler heeft een set biedkaarten met de waarde 1-12. Van deze kaarten met kuddedieren probeer je er zoveel mogelijk als aaneengesloten kudde in jouw veilige scorestapel te krijgen. Elke ronde wordt een roofdier getrokken, waarop is afgebeeld welke kaart(en) deze ronde worden gevreten. Denk aan de laagste kaart van een kudde (wanneer de door de gezamenlijke spelers gespeelde kaarten opeenvolgend zijn), of aan de hoogste kaart enzovoort. Dan is het zaak in te schatten wat jouw medespelers gaan doen, met welke kaart jij uit de klauwen van het rooddier kunt blijven en hoe jij de kudde in jouw scorestapel kunt vergroten. Aan het einde krijg je één punt per kaart in jouw grootste kudde, aangevuld met bonussen voor de zonnen en manen op jouw kaarten.

Dit ontwerp van Tom Cox is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt 10-15 minuten. Dit is een kaartspelletje waarvoor je mij wakker mag maken. Vlot, toegankelijk, spannend en een mooie balans tussen plannen, bluffen en gokken. Toppertje.

Bij Run Bunny Run probeert één dapper konijntje een veilig hol te bereiken, terwijl hij wordt opgejaagd door meerdere hongerige wolven. De wolven beginnen hun jacht ter hoogte van de holkaarten, het konijn start aan de andere kant. Iedere speler heeft naast zijn startkaart een set kaarten, waarvan je er elke beurt één speelt. Op elke kaart is afgebeeld met welke oriëntatie je de volgende kaart moet neerleggen. Hiermee bepaal je de richting en het tempo van je volgende stap. De kaarten van het konijn zijn sneller en flexibeler, waardoor hij de wolven beter kan ontwijken. Laatstgenoemden moeten goed samenwerken. Onderweg kun je tegen hindernissen opbotsen (een boom voor alle dieren, een hek voor de wolven en een stenen muurtje voor het konijn). Na een botsing raak je één willekeurig getrokken handkaart kwijt.

Dit ontwerp van Kees Meis & Dennis Merkx heeft een tijd in de pijpleiding van Mayfair Games gezeten, maar is daar door omstandigheden nooit uitgegeven. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt 20-50 minuten. Run Bunny Run is een leuke asymmetrische race, waarbij het “één tegen de rest” gevoel goed uit de verf komt.

Meer informatie: