Schmidt Spiele: voorjaar 2024

De Duitse uitgever Schmidt Spiele heeft dit voorjaar meerdere nieuwe releases. Van Die Quacksalber von Quedlinburg das Duell, een tweepersoonsspel op basis het bordspel De Kwakzalvers van Kakelenburg van Wolfgang Warsch, is al bekend dat 999 Games eind deze maand met een Nederlandstalige editie komt. Over andere Nederlandstalige edities is mij nog niets bekend.

Der Ringträger is een spel in Tolkien’s Midden-aarde van Carcassonne-auteur Klaus-Jürgen Wrede. De setting is bekende kost: het reisgenootschap moet in Mordor Sauron’s ring vernietigen en wordt onderweg belaagd door een ringgeest. Het speelveld ontwikkelt zich als een cirkel met landschapskaarten. De spelers bewegen over de hierop afgebeelde gekleurde velden. Aan het begin krijgt iedereen vier bewegingskaarten, waarvan je er één omgekeerd op de hand neemt (die dus alleen voor de medespelers zichtbaar is).

Aan het begin van je beurt leg je alle voor jou zichtbare Sauronkaarten voor de ringdrager en verplaats je de ringgeest. Daarna leg je alle voor jou zichtbare helperkaarten midden op tafel, als een voor iedere speler toegankelijke voorraad met eenmalige hulpmiddelen. Vervolgens voer je twee acties uit. 1) Reis voorbereiden: leg een voor jou zichtbare handkaart als bewegingskaart boven een landschapskaart. 2) Landschap ontdekken: trek een nieuwe landschapskaart en leg deze aan het einde van de cirkel (deze actiemogelijkheid vervalt zodra de doemberg is aangelegd). Daarna volgt de reisfase. Hierin verplaats je het reisgenootschap via de gekleurde velden, waarbij er per veld een bewegingskaart met de desbetreffende kleur boven het landschap moet liggen (of twee gelijke kleuren als joker). De verbruikte kaarten leg je af. Bewegingskaarten met een actiesymbool kun je alternatief voor de actie gebruiken. Aan het einde van je beurt mag jij jouw hand tot vier kaarten aanvullen. Wanneer er vijf Sauronkaarten voor een speler liggen, loopt deze over naar de vijand. Vanaf nu probeert deze speler met zijn duistere actiekaarten zijn voormalige bondgenoten te hinderen (kaarten stelen, het reisgenootschap terugzetten enzovoort). De spelers winnen door met de ring de doemberg te bereiken; ze verliezen wanneer ze worden ingehaald door de ringgeest. Het spel is geschikt voor 3-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

Bij het push-your-luck dobbelspel Geht noch was? probeer je door te dobbelen jouw opdrachtkaartjes te vervullen. Je begint op de onderste rij en gaat bij succes door naar boven richting de betere kaartjes (met een grotere uitdaging en dito opbrengst). In de loop van het spel kun je nieuwe opdrachten kopen en toevoegen. De actieve speler gooit de zeven dobbelstenen, waarna iedereen één opdrachtkaartje in zijn onderste rij mag vervullen. Daarna beslissen de speler of ze passen of doorgaan voor een opdracht in dezelfde of de volgende rij. Voor de dappere blijvers wordt opnieuw gedobbeld enzovoort. De passers kunnen extra gelukfiches verdienen, waarmee je mislukte beurten kunt negeren. Nadat iedereen heeft gepast, mogen de succesvolle spelers de behaalde opdrachten scoren of naar een hoger niveau pushen. Waarom zou je pushen? Omdat de score van vervulde opdrachten wordt vermenigvuldigd met de waarde van het niveau. Dit ontwerp van Jens Merkl is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Kniffel 7 is een nieuwe variant van Reiner Knizia op Yahtzee. Deze speel je met zeven dobbelstenen, waarop nu ook de 7 als resultaat is afgebeeld. De kleur van de 7 geeft aan welk normaal cijfer niet op die steen is afgebeeld. Op de bovenste helft van je scoreformulier kun je nu ook met het cijfer 7 scoren. Op de onderste helft scoor je nu voor vier, vijf of zes gelijke getallen, een dubbel trio, straten van vijf of zes stenen en als vanouds de vrije score bij chance. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Bij het partyspel MFG draai je in elk van de twaalf rondes twee tegels open: één tegel met een afbeelding en één tegel met letters. Van laatstgenoemde tegel gebruik je een combinatie van drie letters. Dit zijn de beginletters van jouw beschrijving in drie woorden van de afbeelding. In deze twaalf rondes werken de spelers samen. Daarna worden de afbeeldingen nogmaals gepresenteerd en moet je individueel de bijbehorende afkorting uit jouw geheugen opgraven. Dit ontwerp van Stefan Dorra & Ralf zur Linde is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Bij het legspel Luminos worden elke ronde zoveel tegels getrokken als er spelers deelnemen. Een tegel bevat een of meer symbolen (zon, maan en/of ster). In jouw beurt kies je er één, of trek je één tegel uit de zak. Deze leg je orthogonaal aan op jouw eigen speelveld. Wanneer je een vierkant voltooit, wordt gescoord. Je krijgt punten voor het minst voorkomende symbool in dit kwadrant. Het is daarbij zaak de drie verschillende symbolen gelijkmatig te scoren, omdat je aan het einde alleen maar punten krijgt voor volledige sets.

Dit ontwerp van Kirsten Hiese is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: