Quibbles

Quibbles bevat 132 koddig geïllustreerde kaarten met de waarde 1-6 (20x 1-3, 22 x 4, 24 x 5 en 26 x 6). Dit spel is ontworpen door Michiel de Wit en geïllustreerd door Roland Macdonald en Andrew Serbu. Het is de bedoeling om setjes kaarten met hetzelfde cijfer te verzamelen. De waarde van een kaartsoort bepaalt hoeveel kaarten je voor de set nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld vijf of meer exemplaren van de vijf op de hand, kun je één vijf in jouw scorerij leggen en de overige op de aflegstapel. Gefeliciteerd, je hebt jouw eerste vijf winstpunten te pakken.

Hoe kom je aan setjes kaarten? Je begint het spel met een hand van zes kaarten. Naast de trekstapel ligt een markt met zes open kaarten. In jouw beurt moet je kiezen uit drie verschillende acties. Splitsen: leg één handkaart op de aflegstapel, om één of meer setjes kaarten uit de markt te pakken, waarvan de som telkens gelijk is aan de waarde van de afgelegde kaart. Combineren: leg 2-6 handkaarten met een opgetelde waarde van 6 of minder op de aflegstapel, om één of meer losse kaarten met deze opgetelde waarde uit de markt te pakken. Trekken: voeg één handkaart toe aan de markt en trek twee kaarten van de stapel. Na jouw actie mag je één set vanuit jouw hand afleggen om één van deze kaarten aan jouw scorerij toe te voegen. Speel je daarmee jouw hand leeg, dan moeten alle spelers hun handkaarten afleggen en krijgt iedereen zes nieuwe kaarten van de stapel. Wanneer de markt uit tien kaarten bestaat, worden al deze kaarten afgelegd. Aan het einde van jouw beurt wordt de markt aangevuld tot zes kaarten.

Het spel eindigt meteen wanneer een speler maximaal zes kaarten met een totale waarde van 21 of meer punten in zijn scorerij heeft liggen.

Ten slotte

De basis is toegankelijk en eenvoudig uit te leggen: probeer zo snel mogelijk setjes kaarten te scoren om het vereiste aantal winstpunten te halen. Doe dit door al rekenend een beetje te stoeien met het open aanbod, leg niet zomaar wat lekkers voor je medespelers op tafel en speel met een valse grijns soms jouw hand leeg om de mooie spaarplannen van de anderen te frustreren. Ondanks al zijn eenvoud legt Quibbles naast het rekenen en verzamelen ook  tactiek en leuke interactie op tafel. En dat in goede balans met de geluksfactor. Daarom bruist dit spelletje van het speelplezier. Door de extra invloed speel ik bij voorkeur met twee of drie spelers, maar ook met een grotere bezetting biedt Quibbles voldoende lol. Ook al is het spel abstract, de koddige illustraties werken sfeerverhogend. Quibbles is een heerlijk familiespel, briljant in al zijn eenvoud.

Auteur: Michiel de Wit
Uitgever: Gam’inBIZ
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten