Grijpgrage Gieren

Grijpgrage Gieren (Stop de Gier/Pas op voor de Gier) is een toegankelijk en vlot biedspelletje, dat sinds 1988 in diverse uitvoeringen op de markt is gebracht. Afgelopen najaar verscheen bij 999 Games een nieuwe editie met illustraties van Marek Bláha, waarbij de oorspronkelijke muiskaarten zijn vervangen door stokstaartjes. Deze nieuwe editie werd exclusief via Kruidvat/Trekpleister verkocht. Het is nog steeds de bedoeling om met jouw biedkaarten zoveel mogelijk stokstaartkaarten (pluspunten) te verzamelen en de gierkaarten (minpunten) te vermijden.

Iedere speler heeft een gelijke set met vijftien biedkaarten met een waarde van 1 tot 15. De dierentuin bestaat ook uit vijftien kaarten: tien stokstaartjes (waarde +1 tot +10) en vijf gieren (waarde -1 tot -5). De dierentuin wordt geschud en begint het spel als een gedekte stapel. Aan het begin van elke ronde wordt de bovenste dierkaart omgedraaid. Daarna kiest iedere speler een biedkaart en legt deze gedekt op tafel. De biedkaarten worden omgedraaid zodra iedereen een kaart heeft gespeeld.

Bij een stokstaart wint de hoogste bieder de dierkaart, bij een gier is de laagste de klos. Een gespeelde biedkaart ben je de rest van het spel kwijt. Als je onthoudt welke biedkaarten je medespelers hebben gespeeld, kun je tegen het einde van een potje misschien zonder moeite een paar waardevolle kaarten inpikken. Wie na vijftien ronden de meeste punten heeft, mag het vreugdedansje maken.

Ten slotte

Tot dusver klinkt het bijna onnozel. Gelukkig bevat het regelboekje een speciale regel voor gevallen waarin spelers dezelfde biedkaart uitspelen. Dan schuift een kostbare stokstaart zomaar door naar een lagere bieder, terwijl de spelers in de patstelling hun hoge biedkaart hebben verspeeld. Op dezelfde manier eindigt een ongewenste gierkaart alsnog bij een medespeler die een veilige hoge kaart dacht te spelen.

Door deze patregel wordt Grijpgrage Gieren een vreselijk leuk spelletje, met een rijke dosis bluf en teleurgestelde gezichten van onaangenaam verraste spelers. Grijpgrage Gieren is uiteraard lichte kost, maar voldoet prima als opwarmer of afsluiter van een gezellige speelavond. Met twee spelers komt het spel niet goed uit de verf, met een volle bezetting is het genieten geblazen.

Ik hoop dat 999 Games dit leuke kaartspel ook via de gebruikelijke kanalen gaat aanbieden; deze topper heeft na vijfendertig jaar niets van zijn glans verloren.

Auteur: Alex Randolph
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten