Bokken Schieten

Bokken Schieten is een slagenspel van de Duitse spelauteur Günter Burkhardt. De vorige Nederlandse versie was nog een vertaling van het Duitse origineel; inmiddels heeft 999 Games de internationale rechten voor dit spel bemachtigd. Het spelmateriaal bestaat uit 50 geitenkaarten met een waarde van 1-50. Elke geitenkaart bevat ook 1-5 kleine geitenkoppen, de winstpunten. Met eilandkaarten wordt bepaald hoeveel punten je dit potje maximaal mag halen. Iedere speler krijgt acht geitenkaarten, waarmee acht slagen worden gespeeld. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk slagen – en daarmee geiten – te winnen, zonder het maximum aantal geiten te overschrijden. Dit maximum wordt bepaald door vier openliggende eilandkaarten, die in vier stappen na de eerste vier slagen worden neergelegd. Op de gebruikte helft van de eerste eilandkaart wordt een houten geit gezet. Deze geit speelt een rol bij de puntentelling van de variant.

De startspeler speelt één kaart, waarna de rest volgt. De hoogste geitenkaart wint de slag en opent de volgende slag. De speler met de laagste geitenkaart trekt een eilandkaart en bepaalt welk getal op deze kaart aan de limiet bijdraagt (elke eilandkaart bestaat uit twee delen). In de laatste vier rondes wordt het eiland niet meer uitgebreid. Na acht slagen is het potje voorbij en telt iedereen de geitenkoppen op zijn gewonnen kaarten. Als je de geitenlimiet hebt overschreden, heb je verloren. De speler met de meeste koppen, zonder de limiet te overschrijden, is de winnaar.

In de variant speel je meerdere potjes. Als je de geitenlimiet hebt overschreden, krijg je nul punten. Als je de limiet niet overschrijdt, noteer je de verzamelde geitenkoppen als winstpunten. Als je geen slagen hebt gehaald, krijg je de waarde onder de houten geit als punten.

Ten slotte

Bokken Schieten is een eenvoudig slagenspelletje, dat het moet doen zonder bekende spelelementen als kleur bekennen en troefkaarten. Met minder spelers heb je daarnaast geen flauw idee welke kaarten er in omloop zijn, hetgeen kaartende ‘control freaks’ niet zal bevallen. Bokken Schieten ontleent zijn charme aan de eerste vier rondes. Dan is iedereen in gespannen afwachting van de ontwikkeling van de limiet en durft men geen grote hoeveelheden geiten te verzamelen. Ondertussen smeedt iedereen zijn snode plannen voor de tweede speelhelft.

Door de opbouw van de kaartstapel (50 kaarten in één kleur) is de verdeling van de handkaarten eigenlijk een grote loterij. Het is niet ongebruikelijk dat je een dermate slechte hand krijgt, dat het verdienen van punten nagenoeg onmogelijk is. Dit lijkt op het eerste gezicht frustrerend, maar zelfs met pech hoef je in dit spel niet te mekkeren. Als je de hoge kaarten in jouw baggerhand handig uitspeelt, kun je immers de punten bij medespelers weghouden. Gedeelde smart is halve smart.

Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 15 minuten