Ducosimbeurs januari ’24

Ik heb me vandaag een paar uur vermaakt op de Ducosim spellenbeurs in de AFASzaal van de Amersfoortse Flint. De beurs was gezellig druk, de tafels in de grote speelzaal waren goed bezet. Daar vond je naast de speldemonstraties van uitgevers en winkeliers ook veel speeltafels met prototypes en nieuwe ontwerpen van spelauteurs. Ik heb het vaker gezegd, Ducosim is een broedplaats van onze spelcultuur.

een zaal vol speelplezier

Een belangrijke attractie was de jaarlijkse spellenveiling. Ik had dit jaar vijf kavels met elk twee wargames aangeboden. Die hebben uiteindelijk een slordige 200 euro opgeleverd. Ik ben tevreden met deze opbrengst en vond het bovendien leuk dat mijn goede vriend Bob voor een prikkie twee van mijn spellen op de kop wist te tikken.

de veiling liep als een trein

Ik had zelf mijn Franstalige exemplaar van Faraway meegenomen. Dit heerlijke spelletje vind ik met elke pot leuker worden. Het is een uitdaging om omgekeerd te plannen en daarbij de juiste bouwsteentjes voor een leuke puntenmotor op te zetten. Gluren naar de buren is ook belangrijk, opdat je zo nu en dan een linke kaart voor een medespeler kunt wegsnaaien. Vlot, toegankelijk, koddige illustraties en genoeg speelse pit, dat lijkt op een combinatie waarmee je spellenprijzen kunt winnen. Leuk dat White Goblin Games deze naar Nederland haalt.

Een andere hoogtepunt was mijn eerste kennismaking met Comet, een bordspel van de Duitse uitgever Funtails. HOT Games werkt aan de Nederlandstalige editie, die naar verwachting in de loop van de zomer zal verschijnen. In dit spel moeten de spelers dino’s en andere dieren in veiligheid brengen voordat een komeet inslaat. Het speelbord bevat verschillende terreinsoorten en meerdere genummerde velden waarop je nieuwe dieren uit het ei kunt laten komen. Iedere speler heeft een startkaart met een asymmetrische vaardigheid en drie speelstukken, die op het bord komen wanneer je een eitje uitbroedt. De dieren vind je terug op de speelkaarten. In jouw beurt heb je de keuze uit drie acties. 1) Met een ei-actie leg je een kaart voor jouw tableau en plaats je jouw bijpassende speelstuk op een vrij ei-veld met de juiste waarde. 2) Met de bewegingsactie gebruik je de kaart om één of twee van jouw speelstukken over de afgebeelde terreinsoorten te bewegen (denk aan El Dorado). Tijdens de beweging kun je handig gebruikmaken van ketens van eigen en andere speelstukken, zodat je velden kunt overslaan. Het is de bedoeling om de speelstukken via een grot in veiligheid te brengen. Dan voeg je de bijbehorende kaart toe aan jouw actieve voorraad, waardoor je gebruik kunt maken van de speciale bonus van zo’n kaart. 3) als derde actie kun je uitrusten. Dan vul jij jouw hand weer aan tot jouw kaartlimiet en activeer je de voor bonusacties ingezette kaarten, zodat je de bonus opnieuw kunt gebruiken. Het spel gaat de eindfase in wanneer de grote trekstapel is verbruikt. Aan het einde tellen de spelers de met hun in veiligheid gebrachte kaarten verdiende winstpunten. Naast de simpelweg afgebeelde punten, kun je met bepaalde combinaties lekker binnenlopen.

Comet, een nieuwe lekkernij van HOT Games

Comet heeft op mij een goede eerste indruk gemaakt. Het verzamelen van kaarten met interessante bonusacties en puntenmotortjes is een ludieke activiteit waarvoor je mij wakker mag maken. Het tijdens de beweging kunnen profiteren van andere stukken is ook een leuke prikkel. En ten slotte zijn de kaartjes voorzien van mooie illustraties. Ik houd van dergelijke kennerspellen met een lage instap en een vlot spelverloop. De Nederlandstalige editie komt zeker in mijn verzameling.

spelauteurs met nieuwe ontwerpen

en een prachtige lach

Henk als verzetsheld

Ook dit was weer een geslaagde Ducosimbeurs. Ik vind het nog steeds ergerlijk dat 999 Games er niet meer bij is. Dit bedrijf is nota bene begonnen op de Ducosimbeurzen en heeft in de eerste jaren heel veel steun gehad van de vereniging (zonder Ducosim geen Spellenspektakel). Het zou getuigen van fatsoen wanneer ze hier weer hun gezicht laten zien.

De volgende Ducosimbeurs is gepland op zaterdag 20 april; de najaarsbeurs op zaterdag 21 september. Laatstgenoemde datum is een misser van het Ducosimbestuur; we weten immers al eeuwen dat op deze dag Noorderspel 2024 plaatsvindt. Ik zou even gaan babbelen met de Flint en een andere zaterdag zoeken.