Beste wensen voor 2024

Ik wens de bezoekers van Bordspeler.nl een gezond, voorspoedig en speels 2024.

Inclusief de voorlopers viert mijn website deze maand zijn achtentwintigste verjaardag. Toen ik in december 1995 begon, was dit de enige Nederlandstalige website met spellennieuwtjes en recensies. Verder was het wereldwijde web toentertijd een moderne manier om de buitenwereld over onze leuke hobby te informeren. Anno 2024 ziet de speelse wereld er anders uit. De hoeveelheid Nederlandstalige informatiebronnen is enorm. ‘Klassieke websites’ als de mijne zijn al lang en breed ingehaald door YouTube-kanalen, podcasts en Instagram.

De relatieve relevantie van deze website daalt al jaren, maar toch trok Bordspeler.nl in de laatste maanden van 2023 gemiddeld een kleine 800 bezoekers per dag. Het jaargemiddelde is 600 bezoekers per dag. Deze belangstelling van spelende bezoekers blijft mijn plezier in het schrijven over spellen voeden.

Afgelopen najaar ontdekte ik dat het onderliggende WordPress template van mijn website is verouderd. Een broodnodige php-update maakt de huidige site onbereikbaar, vernieuwing is noodzakelijk. Toen ik een moderne versie van mijn template wilde downloaden, bleek het desbetreffende bedrijf te zijn verkocht aan een Amerikaanse hostingprovider. Ik had geen trek om de site gedwongen te verhuizen en opnieuw de portemonnee te trekken voor een product waarvoor ik al heb betaald. Ik heb daarom een moderne nieuwe template gezocht en gevonden, waarmee ik de “voorpagina stijl” van de site kan behouden. Ik verwacht dat de verbouwing de nodige issues zal opleveren. Ik ga hier in de loop van het voorjaar mee aan de slag. Schrik niet wanneer de site enige tijd onbereikbaar is.

Ons spelklimaat bloeit als nooit tevoren. Het aantal uitgevers is de afgelopen jaren fors toegenomen, ook in 2024 zullen nieuwe uitgevers van zich laten horen. Het Nederlandstalige spelaanbod groeit, er worden meer kenner- en expertspellen dan ooit vertaald en uitgegeven. Op zich een mooie ontwikkeling, maar ik vraag me wel af hoeveel rek er in de markt zit. Zwaardere Engelstalige kost wordt door veelspelers immers vaak al in de oorspronkelijke taal gekocht, waardoor een Nederlandstalige editie een relatief kleine doelgroep zal hebben. De kleine Nederlandstalige oplages leiden noodgedwongen tot hogere winkelprijzen. Er wordt nu zoveel in dezelfde vijver gevist, dat de concurrentie moordend kan worden.

Een andere klimaatindicatie is de groei en bloei van onze spelauteurs. Door het Spellenmaakgilde is de organisatiegraad gestegen, wordt er op steeds meer plekken in het land getest, is aansluiting gezocht bij de Duitse SAZ en zijn de auteurs zichtbaar actief op de Ducosimbeurzen en het Spellenspektakel. Dit is een belangrijke impuls voor onze spelcultuur.

2023 was ook een geslaagd jaar op beursgebied. Ik heb veel plezier beleefd aan mijn bezoeken aan o.a. Zuiderspel, Speelwarden, de Ducosimbeurzen, Spiel en het Spellenspektakel. Spiel Doch! in Dortmund moest ik noodgedwongen missen, dit leuke evenement staat in 2024 prominent op de verlanglijst. Spiel werd dit jaar door een nieuw team georganiseerd. De verbeteringen in de informatievoorziening en de beursindeling zijn mij goed bevallen; voor de verschraling op en rond de persdag liep ik niet warm. Het Spellenspektakel was dit jaar top. Dankzij de extra zaalruimte en de goede zaalindeling kon men de groeistuip van 20% zonder problemen verwerken. Ik kijk met vertrouwen uit naar een nieuw jaar vol leuke evenementen. Ik neem me voor in 2024 een paar voor mij nieuwe beurzen te bezoeken (zo heb ik bijvoorbeeld nog wat te ontdekken in Noord-Holland).

Ik sluit dit bericht af met mijn persoonlijke Spel van het Jaar verkiezing. Mijn favoriet van 2023 is het prachtig geïllustreerde kaartspel Forest Shuffle. Dit spel is ontworpen door Kosch en geïllustreerd door Toni Llobet en Judit Piella. In dit spel verzamelen de spelers bomen om een habitat voor flora en fauna te scheppen. Het spel bevat 180 kaarten, waaronder 66 bomen en 92 dubbele kaarten met twee horizontale of verticale helften. Op laatstgenoemde kaarten vind je dieren, planten en paddenstoelen. Iedere speler begin met zes handkaarten. De actieve speler voert één van twee acties uit. 1) Je trekt twee kaarten van de stapel of het open aanbod (handlimiet is 10). 2) Je speelt één handkaart. Hiertoe moet je de kostprijs aan handkaarten open afleggen op het centrale bord. Sommige kaarten geven een bonus, wanneer je met kaarten met hetzelfde boomsymbool betaalt. Je legt de gespeelde kaart open voor je, de gekozen helft van een dubbelkaart moet je passend aan een boom aanleggen (links, rechts, boven of onder). Vervolgens voer je het effect en/of de bonus van de kaart uit (denk aan extra kaarten trekken of spelen, of een extra beurt). Sommige effecten werken eenmalig, de paddenstoelen zijn duurzaam. Aan het einde van jouw beurt worden de centraal afgelegde kaarten verwijderd wanneer er tien of meer liggen. Het spel eindigt meteen wanneer de derde winterkaart van de stapel wordt getrokken. Dan scoor je de punten van de zichtbare kaarten in jouw bos en het aantal afgelegde kaarten onder jouw holkaart.

Dit toegankelijke kaartspel bevat een woud aan scoremogelijkheden. Je kunt op allerlei manieren kaartjes combineren en punten verdienen. Dit voelt alsof je doorlopend wordt voorzien van leuke opdrachtkaartjes. Met een flexibele speelstijl en een beperkte controlbehoefte levert dit een heerlijke spelbeleving op. Volgens de doos is het spel geschikt voor 2-5 spelers. Als tweepersoonsspel vind ik het briljant, met drie spelers bevalt het ook goed, een volle bezetting zorgt voor minder planbaarheid op de centrale aflegrij en maakt het volgen van de medespelers tot een tijdvreter. Lookout Spiele komt rond de jaarwisseling met een Nederlandstalige editie.