Splendor Duel

Splendor Duel is de opvolger van het in 2015 met de Nederlandse Spellenprijs bekroonde spel Splendor, nu als variant voor twee spelers. Het speelveld bestaat uit een samenvatting van de winstvoorwaarden, een open aanbod van kaarten, een tableau met de fiches om deze kaarten te kopen en vier kroonkaarten. Het is de bedoeling om via de aanschaf van kaarten één of meer van de drie winstvoorwaarden te vervullen: tien winstpunten op kaarten van dezelfde kleur, twintig willekeurige punten of tien kroonsymbolen.

De kaarten hebben drie niveaus, die steeds meer fiches kosten. Er zijn drie soorten fiches: gekleurde juwelen (drie per kleur), twee parels en ten slotte drie goudstukken (jokers). Deze fiches worden in een willekeurige volgorde vanuit een stoffen zak op het tableau aangeboden. Gelukkig bouw je tijdens het spel kortingspotentieel op via kaarten met een kortingsymbool. Sommige kaarten hebben ook nog een speciale eigenschap, die je bij de aankoop uitvoert (bijvoorbeeld een extra beurt, een extra fiche, of een fiche van jouw tegenstander stelen). Sommige kaarten bevatten kroonsymbolen, waarmee je tijdens het spel twee keer een kroonkaart kunt kiezen, die jou extra punten en meestal een speciale eigenschap oplevert.

Wanneer je aan de beurt bent, kies je één van de drie hoofdacties: neem een horizontale, verticale of diagonale rij van drie aangrenzende fiches van het tableau (geen goud), koop één kaart uit het open aanbod tegen betaling van de afgebeelde fiches (minus korting), neem één goudfiche er reserveer één kaart uit het open aanbod. Wanneer de tegenstander twee parels of drie fiches van dezelfde kleur van het tableau pakt, krijg jij een privilege. Een privilege kun je ook verdienen via een speciale kaarteigenschap of wanneer jouw tegenstander met een bonusactie aan het begin van zijn beurt het tableau met fiches vanuit de zak aanvult. Je mag een privilege inleveren om aan het begin van jouw beurt als bonusactie één juweel- of parelfiche van het tableau te pakken.

Het spel is voorbij wanneer een speler één of meer van de hiervoor genoemde winstvoorwaarden vervult.

Ten slotte

Net als de voorganger is Splendor Duel een spannende race. Via een goede opbouw van kortingen kun je tegen het einde naar de winst sprinten. Het is leuk dat dit hier op drie verschillende manieren kan. Houd het gevarieerde scorepotentieel goed in de gaten, je wilt immers niet verrast worden door andermans eindsprint. De vrijwillige bonusacties zijn een leuk extraatje, hiermee kun je op het juiste moment jouw opties vergroten. Hetzelfde geldt voor de speciale eigenschappen op sommige kaarten.

Een competitief tweepersoonsspel is een duel, daar hoort betekenisvolle interactie bij. Wanneer je een beetje op jouw tegenstander let, is dit bij Splendor goed geregeld: via het wegsnaaien van leuke kaartjes; het stelen van een schijfje of het onderbreken van mooie rijtjes in het schijfjesaanbod.

Splendor Duel is een heerlijk tweepersoonsspel. Warm aanbevolen, ook wanneer je de voorganger bezit.

Auteur: André & Cathala
Uitgever: Space Cowboys
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten