Mycelia

Mycelia is een familievriendelijk deckbuilding bordspel van Daniel Greiner, een ‘game development manager’ van Ravensburger Duitsland. Iedere speler heeft een eigen bordje met vijf bij vier gebiedsvelden. Deze bordjes worden conform een opbouwkaartje deels gevuld met dauwdruppels. Deze druppels moeten de spelers in de loop van het spel zien kwijt te raken. Daartoe beschikt iedereen over hetzelfde startdeck met zes kaarten, waarvan je er drie op de hand neemt. Veertig basiskaarten vormen een stapel, waarvan er vijf in een open markt klaarliggen. Met deze kaarten kun je in de loop van het spel jouw deck verbeteren.

In jouw beurt moet jij jouw drie handkaarten uitspelen. Per kaart voer je de actie geheel of gedeeltelijk of niet uit. Jouw hoofddoel is het verwijderen van jouw dauwdruppels. Daarom gebruik je jouw kaarten vooral om de druppels richting jouw persoonlijke heiligdom te verplaatsen, alwaar ze worden verwijderd. Met sommige kaarten kun je zelfs direct één of meer druppels weghalen. Verwijderde druppels leg je op de lege velden van de heilige boom (een driedimensionale draaischijf). Met sommige kaarten verdien je bladeren, dit is het geld waarmee je nieuwe kaarten koopt. Elke gekochte kaart leg je op jouw trekstapel, zodat jouw verse aankoop snel zijn mooie werk kan doen. Verder beschik je onder jouw bordje over basisacties. In het basisspel zijn dat er twee: tegen betaling het open aanbod wijzigen of één dauwdruppel naar een naburig veld verplaatsen. Wanneer de heilige boom vol is, wordt deze aan het einde van jouw beurt een volledig rondje in de richting van de pijl gedraaid. Hiermee activeer je de dobbelsteen, waardoor er nieuwe druppels in het spel komen. Aan het einde van jouw beurt trek je drie nieuwe handkaarten en is de volgende speler aan de beurt.

Wanneer een speler zijn laatste druppel verwijdert krijgt de eventuele rest een gelijkmakende beurt. Daarna wint de speler zonder druppels; jouw kapitaal aan bladeren is de tie-breaker.

Na de eerste spelervaring kun je dertig, vaak interessante, nieuwe kaarten aan de heldenstapel toevoegen en kunnen er drie nieuwe basisacties in het spel komen. Het spel bevat ook een solovariant, waarbij een “bot” elke ronde een solokaart speelt, die bepaalt wat hij doet en wat er verder gebeurt.

Ten slotte

Toen Ravensburger dit spel aankondigde was mijn belangstelling meteen gewekt. Allereerst omdat ik een groot liefhebber ben van het deck building mechanisme, maar ook omdat ik wilde zien hoe men dit mechanisme in een toegankelijk familiespel zou verwerken. Ravensburger is wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd. In Mycelia wordt deck building op een toegankelijke en elegante manier geïntroduceerd. De acties op de speel- en de actiekaarten worden aangegeven door symbolen, waaraan ik de eerste keer even moest wennen. Maar na het nogmaals doorlezen van de desbetreffende regelpassage viel alles op zijn plek. De opdracht is duidelijk, maak als eerste jouw bordje leeg. Op de weg ernaartoe kun je lekker aan jouw deck knutselen en kicken op mooie combo’s. Met de kaartjes uit de meegeleverde uitbreiding wordt het alleen maar leuker en uitdagender. Mycelia biedt een mooie balans van ludieke pit en tempo. Ravensburger mag trots zijn op deze gateway-topper.

Mycelia werkt goed met alle aangegeven speleraantallen. Voor deze recensie heb ik ook paar keer gestoeid met de solovariant, iets wat ik meestal links laat liggen. Maar deze soloregels zijn mij goed bevallen. De ‘geautomatiseerde’ tegenstander zet jou met zijn zes kaarten flink onder druk om als eerste jouw druppels kwijt te raken. Omdat je telkens maar vijf van zijn kaarten speelt, zorgt de onzekerheid voor extra spanning. De meegeleverde resetknop voor de kaartenmarkt voorkomt dat jij rustig kunt anticiperen op goed getimede aankopen.

Ten slotte ben ik gestuit op een vertaalfout in de Nederlandse regels. Bij het hiernaast afgebeelde symbool mag je slechts één druppel van één orthogonaal naburig veld verwijderen (en dus niet van elk orthogonaal naburig veld, zoals in de Nederlandstalige regels per abuis wordt beweerd).

Auteur: Daniel Greiner
Uitgever: Ravensburger
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Speelduur: ong. 45 minuten