Heat wint Nederlandse Spellenprijs – kenner

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vanmiddag in Den Haag de winnaars van 2023 bekendgemaakt. De winnaar van de kennerprijs is Heat van Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen, uitgegeven door Days of Wonder. In dit racespel voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar scheuren de spelers met hun bolides over het circuit.

Jury-oordeel: zoals het een goed autoracespel betaamt, heb je maar één doel: als eerste over de finish komen. Houd goed het overzicht over het circuit, zodat je hard gaat op de rechte stukken, en op tijd teruggeschakeld bent om niet uit de bocht te vliegen. Soms kun je gebruik maken van slipstream, maar om te winnen moet je vooraan komen en dus risico’s nemen.

Gelukkig kun je op cruciale momenten net wat meer uit je auto persen, om in de bocht te blijven of extra hard te gaan op het rechte stuk. Daardoor raakt je motorblok wel verhit. Lukt het je om je auto tijdens de race weer af laten koelen, of valt je auto in het zicht van de finish stil?

Heat is een prachtig autoracespel, waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Op de juiste momenten ervoor kiezen om net een tandje bij te zetten, levert een spannende strijd op. Het basisspel biedt al genoeg uitdaging met vier verschillende circuits, en de expertmodules maken de races nog vollediger, met getunede racewagens, weerinvloeden en een volle renstal. Ga maar weer plankgas!

De andere genomineerden in de kennercategorie waren Flamecraft van White Goblin Games en Wolven van 999 Games.

Commentaar: ik heb relatief weinig speelervaring met de genomineerden in deze categorie. Het zijn op zich prima spellen, maar geen van deze titels heeft bij mij het vuur echt aangewakkerd. Ook hier felicitaties voor uitgever en auteurs.

Meer informatie: