Geronimo’s Cat in the Box

Geronimo Games meldt dat de Nederlandstalige editie van Cat in the Box: Deluxe Edition beschikbaar is in de spellenwinkels. Dit slagenspel haalt zijn inspiratie uit het bekende gedachte-experiment uit de kwantummechanica: “Schrödingers kat”. Dit experiment stelt dat een toestand pas bepaald kan worden, als deze effectief wordt geobserveerd. Daarom staat de kleur van elke handkaart pas vast zodra de kaart wordt gespeeld en de speler een kleurkeuze moet maken. Iedere speler heeft spelerfiches in zijn kleur, een aantal handkaarten en een spelersbord. Midden op de tafel ligt het onderzoeksbord, waarop wordt bijgehouden welke getal- en kleurcombinaties tijdens een ronde zijn gespeeld.

Nadat de spelers hun handkaarten hebben bekeken, leggen ze tegelijkertijd één kaart af. Vervolgens voorspellen ze ieder voor zich hoeveel slagen ze deze ronde denken te winnen. Nu begint de slagenfase, waarin de spelers slagen winnen of verliezen door om beurten een kattenkaart uit te spelen en daarbij zelf de kaartkleur te bepalen. Wanneer een kaart wordt uitgespeeld, wordt de gekozen getal- en kleurcombinatie met een spelerfiche aangeduid op het onderzoeksbord. Deze combinatie moet steeds uniek zijn, anders ontstaat er een paradox die de ronde beëindigt en de overtredende speler minpunten oplevert per gewonnen slag. Wanneer je de basiskleur niet kan volgen, geef je dit op jouw spelersbord aan en mag je deze kleur deze ronde niet meer gebruiken. De speler met de hoogste kaart in de basiskleur of de troefkleur wint de slag. Tijdens de scorefase krijg je punten voor elke gewonnen slag. Bij een correcte voorspelling van de gewonnen slagen verdien je bonuspunten voor jouw grootste aaneengesloten groep spelerfiches. Je speelt zoveel rondes als er spelers meedoen. De speler met de hoogste eindscore wint het spel.

Dit ontwerp van Muneyuki Yokouchi is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: