In gesprek over veertig jaar Spiel

Spiel viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Van 14 t/m 16 oktober 1983 was de eerste editie in de Volkshochschule in Essen, toen nog onder de naam “Deutsche Spielertage”. Een paar jaar later verhuisde het evenement naar de Messe Essen, waar ondergetekende vanaf 1989 geen beurs heeft gemist.

Om dit jubileum te vieren heeft de organisator op donderdag 5 oktober gasten uit de internationale spellenscène uitgenodigd, die via voordrachten, panels en podiumdiscussies een blik op de speelse wereld van de afgelopen decennia werpen. Dit event vindt plaats in Saal Rheinland, een congreszaal in de kelderverdieping van het Congress Center Süd. Op het YouTubekanaal van de organisator kun je een livestream volgen.

Het programma:

  • 11:30-12:15 uur: een Duitstalige lezing over bordspellen als spiegel van de samenleving en veertig jaar speelcultuur, door de historicus Lukas Boch.
  • 12:30-13:15 uur: een Duitstalig panel over ecologische ontwikkelingen in spellen. Met deelname van Uwe Rosenberg, Uwe Mölter, Robert Dagci en Micha Reimer.
  • 13:30-14:30 uur: een Engelstalige podiumdiscussie over spelontwikkeling, van idee tot product. Met deelname van Matt Leacock, Anita Landgraf, Michael Palm en Sandra Dochtermann.
  • 15:00-16:00 uur: een Duitstalige podiumdiscussie over de verschillende vormen van media en content creation. Met deelname van Andreas Becker, Christoph Dick, Joana Leyendecker en Maren Hoffman.
  • 16:30-17:30 uur: een Engelstalig panel over de toekomst van de speelse wereld. Over de volgende edities van Spiel, ontwikkelingen in de handel, crowdfunding enzovoort. Met deelname van de beursorganisator Carol Rapp, Jean-Christophe Giraud van Asmodee, Marcin Świerkot van Awaken Realms, Matthias Nagy van Deep Print Games en Philip Menge van Panda Game Manufacturing.

Meer informatie: