Brood & Bier

Bij Brood & Bier heeft iedere speler een eigen dorpje met vruchtbare landerijen. In elk van de zes rondes (drie vruchtbare en drie droge jaren) probeer jij met vijf multifunctionele actiekaarten een mooie score te behalen door bier te brouwen en brood te bakken. Een evenwichtige productie is belangrijk, want alleen de laagste soort geeft winstpunten. Met de multifunctionele kaarten kun je grondstoffen oogsten, brouwen/bakken of speciale bonussen ontsluiten. In vruchtbare jaren krijg je steeds vijf nieuwe kaarten en kiezen en spelen de opponenten elke beurt één handkaart, waarna ze de rest van hun hand aan de tegenstander geven. Door dit draften zullen interessante kaarten door de tegenstander worden ingepikt. In droge jaren bestaat jouw kaarthand uit jouw oogstkaarten van het vorige jaar, aangevuld tot vijf. Tijdens de droogte houden de spelers hun kaarthand, maar kun je wel ruilen met drie openliggende kaarten.

Gebruik je een kaart voor de oogst, dan leg je de afgebeelde grondstoffen in jouw pakhuis. Is deze vol, dan moet je overtollige grondstoffen naar keuze aan jouw tegenstander geven. Laatstgenoemde mag ze overigens alleen dan opslaan wanneer hij ruimte heeft. Heb je al eerder geoogst, dan activeert de nieuwe oogstkaart de kolommen met overeenkomende grondstoffen. Gebruik je een kaart voor bakken of brouwen, dan lever je de afgebeelde grondstoffen in en leg je de kaart op jouw bakkerij of brouwerij. Dat gebouw is geblokkeerd zolang er een kaart op ligt. Met de derde actie schuif je de kaart deels onder het bord en ontsluit je de onderste bonusactie. Deze zijn goed voor extraatjes tijdens het spel (bijv. meer grondstoffen of opslag) of voor winstpunten aan het einde. Deze derde actiesoort zorgt er ook voor dat de kaarten in jouw bakkerij of brouwerij naar jouw scorestapel verhuizen. Na zes jaren tel je de waardes van jouw bier- en broodkaarten afzonderlijk op, eventueel aangevuld met bonuspunten. De laagste categorie bepaalt jouw eindscore.

Ten slotte

Ik moest even wennen aan dit spel. Tijdens mijn eerste potje had ik het gevoel dat de juiste mix van grondstoffen en brouwsels/baksels moeilijk te vinden was. Had ik de benodigde spullen, bleek de ideale kaart tijdens het draften door de klier aan de overkant te zijn weggesnaaid. Interactie noemen we dat; best leuk, maar ik ben toch meer van de uitdelende tak. Maar snel kreeg ik door hoe belangrijk de wisselwerking tussen de vruchtbare en de droge jaren is. Je moet de oogstkaarten in de vruchtbare jaren kiezen in de wetenschap dat ze in het daaropvolgende jaar weer beschikbaar zijn. Doe je dat goed, dan word je regelmatig gekieteld door momenten van een bevredigende resolutie van jouw plannen.

Multifunctionele kaarten, grondstoffen managen, de tegenstander een beetje hinderen en vooral goed plannen richting de droge jaren. Da’s een mix van leuke spelelementen in een vlot en overzichtelijk tweepersoonsspel. 999 Games heeft een rijke historie in dit segment, Brood & Bier is een waardige aanvulling, ik leg het met plezier op tafel. Deze recensie is overigens gebaseerd op Beer & Bread van de Duitse uitgever Deep Print Games.

Tip van Flip: Deep Print Games heeft een leuke gratis app, waarin je de puntentelling van hun spellen kunt bijhouden, zo ook voor dit spel (Beer & Bread). Verder kun je via de app de spelregels raadplegen.

Auteur: Scott Almes
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten