Deep Print Games: najaar 2023

De Duitse uitgever Deep Print Games heeft vier nieuwe titels aangekondigd voor SPIEL Essen 2023. Op deze beurs vind je de uitgever in hal 3, stand B116.

5 Towers is een kaartspel van Kasper Lapp. Elke ronde worden vijf kaarten met bouwdelen van torens aangeboden. Er zijn vijf kleuren, met waardes van 0-15. Met vier en vijf spelers komen de kaarten 0, 2, 5, 7, 10 en 12 dubbel voor. De spelers bieden hoeveel kaarten ze willen pakken (een bod van 0—5). Dit gaat bij opbod, iedere speler mag één keer bieden. De hoogste bieder neemt de kaarten. Je mag allereerst één oude topkaart afbreken en bouwt daarna de verkregen kaarten boven op jouw torens. Je moet de kaarten in verschillende torens bouwen; je mag van elke kleur maar één toren hebben. Verder moeten de kaartwaardes van beneden naar boven steeds kleiner worden. Mocht blijken dat je de kaarten toch niet kunt bouwen, gaan ze terug naar het aanbod en wordt de veiling vervolgd. Je gaat voor de meeste punten. Elke kaart in een toren is één punt waard, in een toren met een spits zelfs twee punten. Jouw hoogste toren geeft één extra punt per kaart. De tijdens het spel gesloopte kaarten zijn oplopende strafpunten. De door Annika Heller geïllustreerde kaarten staan vol met film- en spelreferenties.

Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf zeven jaar en duurt ongeveer 15-30 minuten. Op de website van de uitgever kun je de spelregels downloaden.

In Moorland staat een hoogveengebied centraal. De spelers zijn verantwoordelijk voor het herstel van het fragiele ecosysteem. Moorland speel je in twaalf rondes. Elke ronde bestaat uit drie fases: 1) kaarten trekken, 2) acties uitvoeren en 3) opruimen. In de eerste fase leg je de bovenste plantenkaart van de trekstapel open op de aflegstapel. Deze actuele plantenkaart toont meestal twee plantensoorten (sporadisch alle vier). Vervolgens leg je – afhankelijk van het aantal spelers – 3-5 veenkaarten in een open aanbod. In de tweede fase voeren de spelers om de beurt hun drie acties uit in een vaste volgorde.

1) Neem een veenkaart uit het aanbod en stal deze onder jouw tableau. Wanneer er drie liggen, moet je in de derde stap minstens één veenkaart uitspelen. De veenkaart toont 1-4 plantsymbolen, die bepalen welke plantenmarkers op een perceel moeten liggen om de kaart daar uit te mogen spelen. De afgebeelde waterwegen probeer je goed te verbinden. Er zijn verder zes mogelijke diersoorten afgebeeld, die met name door diversiteit punten opleveren. Soms is een schaatsenrijder afgebeeld, die aan het einde punten geeft aan de speler met de meeste exemplaren.

2) Plaats plantenmarkers op een perceel in jouw veengebied. Het groeisymbool van dit perceel bepaalt hoeveel en welke soort (1-3 van de actuele plantenkaart of 1 naar keuze). Elk perceel heeft ruimte voor zes markers. Een overschot kost jou aan het einde punten.

3) Plaats een of meer veenkaarten in jouw veengebied. Daartoe moeten alle op de kaart afgebeeld planten in het beoogde perceel aanwezig zijn. Op de kaart is afgebeeld wat er vervolgens met de plantenmarkers gebeurt (verdorren, wortel schieten op de veenkaart of via waterwegen wegdrijven naar een naburig perceel). Alternatief mag je de veenkaart ook omgekeerd neerleggen. Deze kant toont alleen een kruispunt van waterwegen. Hiermee laat je de aanwezige plantenmarkers op één na wegdrijven. Wanneer jij een bepaalde perceelsoort als eerste afdekt, verdien je een waterfiche. Deze kun je gebruiken om plantenmarkers flexibeler te verplaatsen.

Na twaalf rondes worden de punten geteld. Je krijgt 1 punt per gewortelde plant; 1-12 punten voor verschillende diersoorten; 2 punten per dierenpaar; 7, 3 of 1 punt(en) voor jouw rang bij de meerderheid aan schaatsenrijders; 1 punt voor elke veenkaart in de langste waterweg; 1 punt voor elk waterfiche; 1 strafpunt voor elke overtollige plantenmarker.

Moorland is ontworpen door Steffen Bogen en geïllustreerd door Annika Heller. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 45-60 minuten. Op de website van de uitgever kun je de spelregels downloaden.

Het kaartspel Match of the Century draait om de befaamde schaakpartij tussen Bobby Fischer en Boris Spassky, de finale van het WK schaken van 1972 in Reykjavik. In dit asymmetrische tweepersoonsspel heeft iedere speler zijn eigen deck met zestien kaarten. Hiermee simuleer je meerdere schaakpartijen. Elke schaakpartij is een ronde met maximaal vier aanvallen. Je speelt de schaakpartijen wisselend met wit of zwart. Jouw actuele kleur bepaalt welke kant van jouw kaarten je in deze schaakpartij moet gebruiken. De spelers spelen beiden één kaart op de tegenover elkaar liggende velden van het speelbord. Wit kiest het eerste veld, daarna mag de winnaar van de vorige aanval kiezen. Je mag jouw kaart versterken met twee boeren. De minst sterke kaart verliest de aanval, maar mag wel het speciale effect van zijn kaart uitvoeren (o.a. kaarten trekken, extra boeren pakken, een hogere handlimiet, extra voordeel). De hoogste kaart krijgt het tussen de kaarten afgebeelde voordeel. Dit voordeel registreer je met een marker op het voordeelspoor. Aan het einde van elke schaakpartij wint de speler met het voordeel één punt. Bij een neutrale stand krijgen beide spelers één punt. Met zes punten win je het spel.

Match of the Century is ontworpen door Paolo Mori en geïllustreerd door atelier198. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 30-45 minuten. Op de website van de uitgever kun je de spelregels downloaden.

Hidden Wolves is een uitbreiding van het spel Triqueta van Stefan Dora en Ralf zur Linde. Deze bevat o.a. een variant voor twee spelers.

Meer informatie: