Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2023

Vanavond zijn de genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2023 bekendgemaakt. Deze prijs kent sinds 2020 drie categorieën: familiespel, kennerspel en expertspel. Deze kwaliteitsprijs wordt dit jaar voor de 23e keer uitgereikt. De vakjury met elf deskundige leden heeft deze genomineerde spellen gekozen uit meer dan honderd bord- en kaartspellen die voor de Nederlandse markt zijn uitgebracht in het tijdvak 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023. De winnaars worden op zaterdag 28 oktober 2023 bekendgemaakt. Alle spellen worden een week later gepresenteerd op het Spellenspektakel.

Nominaties familiespel

  • De Betoverde Torens van Michael Kiesling en Wolfgang Kramer, uitgegeven door HOT Games.
  • Splendor Duel van Marc André en Bruno Cathala, uitgegeven door Space Cowboys.
  • Wonder Woods van Eli Thomas Wolf, uitgegeven door Blue Orange.

Nominaties kennerspel

  • Flamecraft van Manny Vega, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Heat van Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen, uitgegeven door Days of Wonder.
  • Wolven van Ashwin Kamath en Clarence Simpson, uitgegeven door 999 Games.

Nominaties expertspel

  • Bitoku van Germán P. Millán, uitgegeven door Keep Exploring Games.
  • Marrakesh van Stefan Feld, uitgegeven door White Goblin Games.
  • Sleeping Gods van Ryan Laukat, uitgegeven door Keep Exploring Games.

Commentaar: ik verbaas me over de nominatie van Splendor Duel, hoe goed en leuk dit spel ook is. Volgens de regels van deze prijs mag een genomineerde titel geen aanpassing of bewerking zijn van een reeds in Nederland uitgegeven spel. Iedereen zal begrijpen dat Splendor Duel in strikte zin niet aan deze eis kan voldoen. Opmerkelijk dat men zo losjes met de eigen kaders omgaat. Verder vind ik Splendor Duel eerder een kennerspel dan een familiespel. Het zal ongemakkelijk voelen wanneer een kennerspel voor twee tot het familiespel van het jaar wordt uitgeroepen, zowel in diepgang als in de match met de omvang van de familiedoelgroep.  Afgezien van dit vraagteken heeft de jury weer prachtige nominatielijstjes afgeleverd.

Meer informatie: