Speelgoed van het Jaar 2023

De verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 is vandaag afgetrapt. Een vakjury heeft in maar liefst 17 categorieën telkens drie winnaars gekozen, die het keurmerk Speelgoed van het Jaar 2023 mogen dragen. Consumenten bepalen tot en met 5 november vervolgens de publiekswinnaar per categorie door te stemmen via de website www.speelgoedvanhetjaar.nl. Deze winnaars worden op 9 november bekendgemaakt.

Voor een totaaloverzicht verwijs ik je graag naar de hiervoor genoemde website. Ik beperk me hier tot de categorieën met overwegend spellen.

Kinderspellen       
Magische Berg (999Games)
Bende op de Boerderij (MNKY Entertainment)
Cats and Boxes (Smart Toys & Games)

Familiespellen tot 12 jaar
Mycelia (Ravensburger)
Dixit Disney (Asmodee)
Kites (Asmodee)

Familiespellen vanaf 12 jaar
Betoverende Torens (HOT Games)
Akropolis (Geronimo Games)
Skull (Asmodee)

Kennerspellen
Heat (Asmodee)
Wolven (999Games)
Evergreen (999Games)

Kidult 18+
Party & Co. Extreme (Jumbo)
Boeket met wilde bloemen (LEGO)
De Verraders (Identity Games)

Commentaar: ik blijf een verkiezing met meerdere winnaars per categorie belachelijk vinden. Hetzelfde geldt voor de onbegrijpelijke indeling van het leuke familiespel De Betoverde Torens. Dit spel is geschikt voor spelers vanaf acht jaar, de indeling in de 12+ categorie is een misser. Verder vind ik het ongepast dat men in het persbericht de titel van dit spel niet eens juist weet te benoemen. Genoeg gezeurd, ik feliciteer bovengenoemde uitgevers met hun gedeelde winst. De echte spelliefhebber wordt woensdag bediend door de Nederlandse Spellenprijs, de prijs die er wel toe doet.

Meer informatie: