Ravensburger: najaar 2023

Ravensburger komt deze nazomer met enkele grote releases. Ik heb onderstaande gegevens gebaseerd op informatie van de Duitse tak van Ravensburger, in Nederland kon ik nog geen actuele informatie vinden. Met één uitzondering, van de Groningse topwinkel Wirwar Spellen en Puzzels vernam ik vandaag dat het deckbuilding bordspel Mycelia verkrijgbaar is, met Engels- en Nederlandstalige spelregels. Uiteraard staat Ravenburger Duitsland op SPIEL Essen 2023. Je vindt de uitgever in hal 6, stand E400 (Lorcana) en E300 (de rest).

De meest in het oog springende nieuwe titel is ongetwijfeld het ruilkaartspel Disney Lorcana. Let op Spiel wel op, onze buren verkopen vooral de Duitstalige editie. De eerste golf is eerder deze maand al verschenen in de Nederlandse hobbywinkels (en daar nagenoeg uitverkocht), 1 september volgt de reguliere speelgoedhandel. In dit spel teken je op magische wijze verschijningen van allerlei Disney karakters en voorwerpen, waarmee je op de speeltafel met jouw opponent duelleert. Om het spel te winnen moet jij als eerste 20 winstpunten (lore) zien te bemachtigen. Dit doe je vooral door karakters te activeren. Maar een geactiveerd karakter is vervolgens kwetsbaar voor aanvallen van vijandelijke karakters. Het spelsysteem is in eerste aanleg zeer toegankelijk, maar wanneer jij je verdiept in de verschillende kaartsoorten en -kleuren ontdek je gaandeweg meer diepgang.

Het spel kent zes kleuren, waarvan je er twee in jouw deck van minimaal 60 kaarten mag gebruiken. Elke kaart mag maximaal vier keer voorkomen. Dit spel kent maar liefst zes gradaties van zeldzaamheid. Het bestaan van de hoogste categorie “enchanted” is pas op het laatste moment onthuld. Deze categorie bevat speciale foil-versies van karakters uit de basisset, die nu al honderden euro’s waard zijn. Door deze benadering van de zeldzaamheid lijkt Lorcana, naast een verrassend leuk spel, ook een veredelde krasloterij. En uiteraard zullen competitieve decks jou een bak geld kosten. Disney Lorcana is een ontwerp van Ryan Miller en Steve Warner. Het spel is volgens de uitgever geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar. Ik speel het bij voorkeur met twee spelers.

De familievriendelijke deckbuilder Mycelia speelt zich af in de gelijknamige wereld. Iedere speler heeft een eigen bordje met vijf bij vier gebiedsvelden. Deze worden conform de afbeelding op een opbouwkaartje grotendeels gevuld met dauwdruppels. Deze druppels moeten ze in de loop van het spel zien kwijt te raken op een centrale heilige boom. Daartoe beschikt iedere speler over hetzelfde deck met zes startkaarten, waarvan je er drie op de hand neemt. Veertig nieuwe basisheldkaarten vormen een stapel, waarvan er vijf als open aanbod klaarliggen. Met deze kaarten kun je in de loop van het spel jouw deck verbeteren. In jouw beurt moet jij jouw drie handkaarten uitspelen. Per kaart voer je de actie geheel of gedeeltelijk of niet uit. Jouw hoofddoel is het verwijderen van jouw dauwdruppels. Daarom gebruik je jouw kaarten vooral om de druppels richting jouw persoonlijke heiligdom te verplaatsen, alwaar ze worden verwijderd. Verder verdien je met jouw kaarten bladeren, die je kunt gebruiken om nieuwe kaarten te kopen. Deze leg je op jouw trekstapel. Met sommige kaarten kun je zelfs direct druppels weghalen. Verwijderde druppels leg je op de lege velden van de heilige boom. Verder beschik je onder jouw bordje over basisacties. In het basisspel zijn dat er twee: tegen betaling het open aanbod wijzigen, of tegen betaling één dauwdruppel naar een naburig veld verplaatsen. Wanneer de heilige boom vol is, wordt deze aan het einde van jouw beurt een volledig rondje in de richting van de pijl gedraaid. Daardoor wordt de dobbelsteen op de boom geactiveerd en komen er nieuwe druppels in het spel. Ten slotte trek je drie nieuwe handkaarten en is de volgende speler aan de beurt.

Wanneer een speler zijn laatste druppel verwijdert, heeft de eventuele rest een gelijkmakende beurt. Daarna wint de speler zonder druppels; jouw kapitaal aan bladeren is de tie-breaker. Na de eerste spelervaring kun je dertig nieuwe kaarten aan de heldenstapel toevoegen en kunnen er drie nieuwe acties in het spel komen. Het spel bevat een solovariant met de bot Gwydion als tegenstander, die elke ronde een solokaart speelt die bepaalt wat hij doet en wat er verder gebeurt. Mycelia is een ontwerp van Daniel Greiner. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf negen jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Verder verschijnt een Duitse editie van het coöperatieve Lord of the Rings Adventure Book Game. Het verhaal is bekend, het reisgenootschap moet de Ene Ring vernietigen in de Doemberg. Het speelveld is in acht hoofdstukken verpakt in een stevig avontuurboek. In jouw beurt beweeg je over de velden van het actuele avontuur, voer je allerlei acties uit en gebruik je verhaalkaarten om de uitdagingen van dit hoofdstuk te slechten. Je kunt ook ringkaarten inzetten, maar dit levert corruptiepunten op. De spelers winnen het spel wanneer zij de uitdagingen van de acht hoofdstukken succesvol doorstaan en niet het einde van het corruptiespoor hebben bereikt. Elk hoofdstuk geeft aan wanneer de spelers het spel verliezen.

Dit spel is een ontwerp van Jay Little, Ryan Miller en Marcus Ross. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 20 minuten per hoofdstuk.

Der Ausbruch aus Arazar van Inka en Markus Brand is het tweede spel in de reeks Mystery Games. In dit coöperatieve spel proberen de spelers uit de Arazar gevangenis te ontsnappen. Het avontuur wordt begeleid door het bijgevoegde boek of door de bijbehorende app. Geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar met een speelduur van ongeveer 60-120 minuten.

Draculas Erbe is het zevende spel in de Echoes-reeks. Bij deze spellen worden de spelers via een app als het ware in de belevingswereld van een hoorspel getrokken.

Meer informatie: