Schmidt Spiele: najaar 2023

De Duitse uitgever Schmidt Spiele heeft een handvol nieuwe titels voor komend najaar aangekondigd. Het kan zomaar zijn dat een of meer van onderstaande spellen bij 999 Games zal opduiken.

In het legspel Kuhfstein bouwen de spelers aan een idyllisch landschap met bloeiende weides, heldere meren en rustieke boerderijen. Met tegels bouw je het landschap op. Met speelkaarten stuur jij jouw koeien naar weides met scorepotentieel. Niet alle landschappen zijn altijd even aantrekkelijk. Voor een goed resultaat moet jij jouw vee niet alleen handig inzetten, maar ook op tijd terughalen naar jouw boerderij. Daartoe is het verstandig jouw koeien niet te veel te spreiden. Het einde wordt ingeluid wanneer iemand 65 punten heeft verdiend. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 71 tegels, 55 kaarten, 24 koeien en negen scorefiches (met extra punten bij de eindtelling).

Kuhfstein is een ontwerp van Rita Modl. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

E-Mission is een coöperatief bordspel van Matt Leacock en Matteo Menapace. De spelers vertegenwoordigen grote landen en proberen de wereldwijde CO2-uitstoot tot nul te reduceren, om daarmee de opwarming van de aarde te stoppen. Daartoe ontdek je baanbrekende technologieën en zorg je voor stabiliteit van de samenleving, natuur en infrastructuur.  Het spelsysteem is kaartgestuurd. De spelers winnen wanneer ze in een emissiefase het kantelpunt bereiken en een laatste crisisfase overleven. Ze verliezen meteen wanneer het achtste temperatuurfiche wordt geplaatst, een wereldmacht twaalf of meer noodtoestandfiches heeft verzameld of het niet lukt om in de zesde ronde te winnen.

Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 45 minuten. [INFO]

Clever 4 ever – Challenge I is een nieuwe uitdaging voor de liefhebbers van het heerlijke dobbelspel Clever 4 ever. Ik heb nog geen informatie over eventuele nieuwe regels gevonden. In elk geval is de samenstelling van het scoreblad gewijzigd. Uiteraard is ook dit een ontwerp van Wolfgang Warsch.

Bij het kaartspel Passt Nicht! begin je met vijf handkaarten (waarde 0-5, elk tweemaal in vijf kleuren, alsmede vier jokers) en leg je elke beurt één passende kaart (kleur of getal) af op de centrale aflegstapel. Wanneer je een kaart niet kunt afleggen, gaat die kaart naar jouw persoonlijke scoreverzameling en moet je een nieuwe handkaart trekken. De gescoorde kaarten zijn overigens niet veilig, het kan zijn dat je ze alsnog moet afleggen. De pot is voorbij wanneer iemand zijn laatste handkaart centraal aflegt. De scoreverzameling levert pluspunten op, handkaarten minpunten (jokers zelfs 10).

Passt Nicht! is een ontwerp van Thomas Weber. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

For One is een nieuwe reeks solospellen van Reiner Knizia. Het regelboekje is opgezet met levels, die zowel afwisseling als een oplopende moeilijkheidsgraad bieden. Bij Schwarze Rosen moet je een weide met bloemen zo beplanten dat gelijke soorten in dezelfde lijn liggen. Kniffel is een variant op de gelijknamige klassieker. Bij Number UP leg je kaartjes in een raster en probeer je in de rijen en kolommen waardevolle combinaties te maken of uitdagingen te meesteren. Bij Galaktix probeer je jouw schaarse raketten via dobbelstenen zo ver mogelijk in het heelal te lanceren.

Meer informatie: