999 Games ontmaskert Weerwolven

Het sociale deductiespel Weerwolven is gebaseerd op een in Rusland ontstaan kaartspel. De spelers maken in verschillende rollen deel uit van twee elkaar bestrijdende teams; één klein team met en één groot team zonder informatie over de feitelijke situatie. De leden van het kleine team waren aanvankelijk maffioso en werden later weerwolven, de andere spelers zijn min of meer onschuldige burgers. Onder leiding van een spelleider proberen de weerwolven ’s nachts burgers te verslinden, laatstgenoemden proberen overdag via stemmingen de weerwolven te elimineren.

999 Games heeft dit spelsysteem in Nederland groot gemaakt met het populaire Weerwolven van Wakkerdam. Deze versie is inmiddels ingelijfd door Asmodee, waardoor 999 Games op zoek moest naar wat anders. Dit is ze gelukt met een nieuwe eigen versie, Ontmasker de Weerwolven. Dit is in de kern hetzelfde spelprincipe, maar nu met sfeervol nieuw artwork, handige teksten op de kaartjes, nieuwe rollen en een variant waarin de spelleider de identiteit van de uitgeschakelde spelers niet bekendmaakt.

Het spel is geschikt voor 8-18 spelers vanaf tien jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

Ik denk met plezier terug aan de Spellenspektakels waar dit spelsysteem voor het eerst werd gedemonstreerd. Een theatrale spelleider wist een kring jonge spelertjes te boeien; het speelplezier en de spanning spatten ervan af. Een andere dierbare herinnering is een startconferentie van een nieuwe ondernemingsraad. Ik gebruikte het spel als aanjager van de groepsdynamiek, waarbij bestaande rollen en patronen in de groep werden doorbroken. Het doet me deugd dat het capabele ontwikkelteam van 999 Games de handschoen heeft opgepakt en een mooie nieuwe versie op tafel heeft gelegd.

Meer informatie: