10 Dagen door Europa

10 dagen door Europa is een ontwerp van Alan R. Moon en Aaron Weissblum, een auteursduo dat rond de eeuwwisseling de nodige interessante kennerspellen naar onze speeltafels bracht. Alan kennen we sinds 2004 natuurlijk vooral als de bedenker van de tophit Ticket to Ride. In 10 dagen door Europa gebruiken de spelers land- en transportkaarten om een reisroute door Europa uit te stippelen. Iedere speler heeft een kaarthouder met tien vakjes, die hij aan het begin vult door telkens één kaart te trekken en te plaatsen. Het spel begint wanneer alle houders zijn gevuld. De actieve speler trekt één kaart van de gedekte stapel of van één van de drie open aflegstapels. Hiermee vervang je één van de kaarten in jouw houder, die je vervolgens open aflegt op één van de aflegstapels.

Het doel van het spel is om een reis van tien dagen door Europa te maken, waarbij elke kaart logisch moet aansluiten. De eerste en laatste dag moeten een land bevatten, op alle dagen daartussen moeten spelers land- en transportkaarten gebruiken om een verbindende reis door Europa te maken. Naburige landen kun je te voet verbinden, voor andere landen heb je een tussenliggende transportkaart nodig. Met een schip verbind je twee landen aan dezelfde zee, met een vliegtuig twee landen met dezelfde kleur. De eerste speler die een reis van tien dagen voltooit, waarbij elke dag logisch aansluit, is de winnaar.

Ten slotte

De subtitel ‘het strategische reisspel’ suggereert meer dan het spelsysteem levert. Vanuit een zo slim mogelijk opgebouwde startpositie heb je wel degelijk iets te plannen op de langere termijn, maar voor de invulling ben je vaak afhankelijk van een gelukkige hand bij het trekken van kaartjes. Maar dit doet niets af aan het speelplezier. Je hebt immers voldoende kansen om zelf slimme dingen te doen in het combineren van landen en vervoermiddelen. Onze potjes eindigden altijd close, waarbij iedereen gespannen zat te wachten op de laatste benodigde kaart. Dat was een heerlijke mix van speelse stress, glorie en leedvermaak. 10 dagen door Europa is een leuk familiespel.

Auteurs: Moon & Weissblum
Uitgever: Megableu
Informatie: BGG
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 20-30 minuten