That’s not a hat

Ravenburger heeft Kasper Lapp’s blufspelletje That’s not a hat uitgebracht. Dit spel is vorige week genomineerd voor de Franse spellenverkiezing As d’Or 2023. Ik heb het spel inmiddels ook bij Ravensburger Nederland gezien, de meertalige spelregels zijn ook Nederlandstalig.

Iedere speler krijgt aan het begin één cadeaukaart, die hij met het symbool open voor zich neerlegt. De actieve speler pakt de bovenste kaart van de open cadeaustapel in het midden, laat deze aan alle spelers zien en draait hem vervolgens om. De achterkant bepaalt of je de kaart naar rechts of naar links moet doorgeven. Hierbij noem je het cadeau. De ontvanger heeft twee mogelijkheden – hij pakt het cadeau of wijst het af. Neem je een cadeau aan, dan leg je deze gedekt boven je vorige cadeau. Daarna draai jij jouw vorige cadeau om en geef je deze conform de aanwijzing naar links of rechts door en noem je daarbij het cadeau. Ook deze ontvanger geeft zijn oude cadeau door, totdat een speler het cadeau afwijst omdat hij denkt dat de kaart niet overeenkomt met het genoemde voorwerp. De speler die dan fout zit, legt de kaart op zijn minpuntenstapel. Deze speler pakt een nieuw cadeau van de stapel enzovoort. Je speelt door totdat iemand drie minpunten heeft. De speler met de minste punten wint.

Het spel is geschikt voor 3-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Uit de spelbeschrijving kan ik nog niet opmaken waar ik het speelplezier moet zoeken, of waarom dit spel in Frankrijk is genomineerd. Ik neem aan dat het gaandeweg lastiger wordt te onthouden welke cadeaukaarten de spelers bezitten. Dit zal via bluf en leedvermaak voor pret moeten zorgen.

Meer informatie: