De Allerslimste Mens ter Wereld

De Allerslimste Mens ter Wereld is een kennisspel van de Nederlandse uitgever Just Entertainment. Dit is het derde spel in een reeks die is geïnspireerd door het populaire tv-programma. Dit spel bevat vragen voor junior- en seniorspelers, waardoor je met verschillende leeftijdsgroepen kunt samenspelen. Het spel heeft vijf rondes. In de eerste vier rondes ga je met goede antwoorden vooruit op het scorespoor; in de vijfde finaleronde stuur je met jouw goede antwoorden de pionnen van jouw medespelers terug naar de start.

De overgang naar de volgende rondes is op het speelbord gemarkeerd. In de eerste ronde begin je rustig met één open vraag, die wordt gesteld door de huidige quizmaster. Dit is een rol die in klokrichting wisselt naarmate de actieve speler doorschuift. Geef je een fout antwoord of besluit je te passen, dan mag jouw linkerbuurman antwoorden. Vanaf de tweede ronde zorgt een zandloper van 20 seconden voor tijddruk. In ronde twee kun je max. vier antwoorden op één vraag geven (‘wat weet je over sushi?’). Ronde drie is de bekende mix van twaalf trefwoorden, waarbij je drie passende sleutelwoorden moet zoeken. In ronde vier zoeken seniorspelers de juiste antwoorden van een ‘top 10 lijstje’ (‘wat zijn de koudste landen ter wereld?’). Juniorspelers zoeken de vier kloppende combinaties in twee rijtjes met elk vijf trefwoorden (één combinatie is sowieso onjuist). Zodra de eerste speler het finaleveld bereikt, moeten alle spelers beurtelings finalevragen beantwoorden (vragen met telkens vijf antwoorden). Elk goed antwoord zet de pionnen van je medespelers één stap achteruit. Je wint door als laatste speler jouw pion op het speelbord te hebben.

Ten slotte

Ik heb weinig tot niets met spelletjes en kennisquizzen op televisie, maar met het juiste gezelschap (vrienden die van Triviantachtigen houden en niet verkrampt doen over niveauverschillen in parate kennis) leg ik met plezier een fysiek kennisspel op tafel. De Allerslimste Mens ter Wereld is er een waarmee ik me met deze doelgroep prima kan vermaken. Door kijkers van het tv-programma laat ik me vertellen dat de vragensoorten herkenbaar zijn. Dat lijkt me een leuke bonus op de spelbeleving. Ik kijk zelf alleen naar YouTube shorts van de Vlaamse serie, louter voor de heerlijk flauwe interactie tussen juryleden en presentator. Resumerend: De Allerslimste Mens ter Wereld doet zijn werk als kennisspel naar behoren, biedt speelplezier voor fans van het genre en herkenbaarheid voor kijkers van het tv-programma.

Auteur: René Groens
Uitgever: Just Entertainment
Informatie: BSM
Aantal spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 45 minuten