Riverside bij Geronimo

Geronimo Games heeft deze week de Nederlandstalige editie van het roll & write spel Riverside uitgebracht.

De setting is een rivier in een winters landschap, waar je als gids toeristen naar een cruise met winterse activiteiten lokt. Het speelbord wordt samengesteld uit losse riviertegels. Iedere speler heeft een scorevel met o.a. vijf gekleurde gidsbootjes, waarvan de kleuren overeenstemmen met de basisdobbelstenen. Elke gidsboot heeft vier rijen met zitplaatsen. De kapitein gooit een groene steen en de vijf gekleurde basisstenen. Worpen boven de middelste waarde worden gescheiden. Het cruiseschip beweegt de middelste waarde verder. Iedere speler kiest als eerste actie één kleur en mag de waarde van de groene steen erbij tellen. Je mag de stenen met een bovengemiddelde waarde en de groene steen alleen kiezen wanneer je nog vuursymbolen op je vel kunt afstrepen. Je vult van links naar rechts rijtjes op de gidsboot met de kleur van de gekozen steen. De waarde van de worp bepaalt hoeveel zitplaatsen je mag afstrepen. Wanneer je beide gearceerde zitplaatsen in een bootje afstreept, krijg je een bonus (een tweede excursie, dobbelbonus, extra ticket, groene steen is gratis en een groter excursiebereik). Een volle rij is goed voor een ticket en bonusvelden, waarmee je zitplaatsen in andere gidsboten mag afstrepen.

Daarna mag iedere speler als tweede actie op excursie. Kies een dorp binnen drie velden van het cruiseschip (meer via +1 velden). Zo’n dorp heeft een kleur en een waarde. Vermenigvuldig de waarde met het aantal behaalde tickets in de gidsboot van die kleur. Vul jouw score in het eerstvolgende vrije excursieveld van die gidsboot. Een volgende excursie in deze kleur moet een hogere waarde hebben. Bij de dorpjes met een kerk krijg je punten voor de behaalde tickets van al jouw gidsboten. Deze punten vul je in op het aparte kerkschip. Wanneer het cruiseschip de eindhaven bereikt volgt de puntentelling. Per gidsboot noteer je de punten voor excursies en tickets. Dit saldo wordt aangevuld met je kapiteinspunten (de som van jouw kerkboot en jouw laagste gidsboot). De speler met de meeste kapiteinspunten krijgt een bonus van 15 punten, de speler met de minste een malus van 15 punten.  Daarna is de winnaar bekend. Het spel bevat een variant met extra riviertegels en een simpele soloversie met een high score systeem.

Riverside is een ontwerp van de broers Åsmund & Eilif Svensson. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 15-25 minuten.

Meer informatie: