Brood & Bier bij 999 Games

999 Games komt begin mei met Brood & Bier. Dit is de Nederlandstalige editie van een tweepersoonsspel van Scott Almes, geïllustreerd door Michael Menzel. De Duitse editie verscheen op SPIEL ’22 bij Deep Print Games. Tot de zomer is het spel exclusief verkrijgbaar bij de speciaalzaken, daarna komt het breed in circulatie. Een sympathiek gebaar van deze uitgever richting de voor onze hobby zo belangrijke specialisten.

Je hebt een eigen dorpje met vruchtbare landerijen. In zes rondes/jaren, drie vruchtbare en drie droge, probeer je met jouw vijf multifunctionele actiekaarten een mooie score te behalen door bier te brouwen en brood te bakken. Een evenwichtige productie is belangrijk, want alleen de laagste soort geeft jou winstpunten. Met de multifunctionele kaarten kun je grondstoffen oogsten, brouwen/bakken of speciale acties ontsluiten. In vruchtbare jaren krijg je steeds vijf nieuwe kaarten en kiezen en spelen de opponenten elke beurt één handkaart, waarna ze de rest van hun hand aan de tegenstander geven. In droge jaren bestaat jouw kaarthand uit je oogstkaarten van het vorige jaar, aangevuld tot vijf. Tijdens droogte houden de spelers hun kaarthand, maar kun je wel ruilen met drie openliggende kaarten. De droge jaren zijn belangrijk, omdat je dan kunt anticiperen op een deels bekende starthand en worden jouw plannen niet door het draften verstoord. Het is ook belangrijk om tijdens het draften de grondstoffenvoorraad van je tegenstander te checken, omdat je via de derde actiemogelijkheid voor hem lucratieve kaarten uit circulatie kunt halen. Geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 30-45 minuten.

Tijdens mijn eerste potjes kreeg ik soms het gevoel dat de juiste mix van grondstoffen en brouwsels/baksels moeilijk te vinden was, maar dit werd steeds vaker gevolgd door momenten van een bevredigende resolutie van mijn plannen. Dit is er een die ik met plezier op tafel leg. Een leuke aanwinst voor de tweepersoonscatalogus.

Meer informatie: