Schmidt Spiele voorjaar 2023

De Duitse uitgever Schmidt Spiele heeft zijn voorjaarsreleases van 2023 bekendgemaakt. Deze spellen worden in de loop van maart verwacht. Mogelijk duikt het een en ander ook bij 999 Games op, maar hierover heb ik nog niets gehoord.

Die Meisterwerke is een uitbreiding van Reiner Knizia’s heerlijke puntensalade Mille Fiori (in Nederland uitgegeven door 999 Games). Er zijn nieuwe kaarten met extra voordelen. De Signoria is een raad van invloedrijke burgers die gaandeweg meer invloed oplevert. Een extra speelbord breidt de zeeroute uit, waarlangs negen meesterwerken worden aangeboden. Deze zijn niet alleen goed voor directe punten, maar kunnen aan het einde nog meer opleveren.

Noch Mal! Deluxe is een luxe editie van het gelijknamige roll & write spel van Inka en Markus Brand (dat in Nederland door 999 Games wordt uitgegeven). Deze versie bevat naast de bekende spelregels ook een coöperatieve variant. Hierin moet je gemeenschappelijke tussendoelen halen, om aan het einde een van de vijf missies te kunnen vervullen. Het materiaal is opgeleukt met duurzame dobbelstenen, afwisbare tableaus, stiften en een dobbeltoren. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Bing Boing is een dobbelspel van Christoph Cantzler en Torsten Marold. Het spel is geïnspireerd door Bingo. In meerdere rondes zoek je dobbelsteencombinaties om alle getallen op jouw scoreblad aan te kruisen. Jij bepaalt hoe je de cijfercombinaties inzet (een 5 en een 1 als “6”, “15” of “51”). Daarnaast probeer je Boing-bonussen te verdienen. Geschikt voor 2-8 spelers vanaf zeven jaar met een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Café del Gatto is een legspel van Lena Burkhardt en Julia Wagner. De spelers moeten lekkere koffiedranken bereiden. Iedere speler start met een lege kop voor een espresso, espresso macchiato, doppio, cappuccino en latte macchiato. Centraal staan de koffie- en melkstenen, die op de espressomachine te koop worden aangeboden. Na een transactie verschuiven de stenen en daarmee de prijzen. De spelers kunnen in hun beurt stenen kopen en passend op hun kopjes leggen, of een complete drank serveren. Waarde en bereiding van de stenen bepalen de opbrengst in geld en winstpunten. Omdat de puntenfiches beperkt zijn, moet je goed timen om als eerste vijf drankjes te serveren en het spel te beëindigen. Geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten.

New Eden is een bordspel van Benjamin Schwer (o.a. bekend van het heerlijke Hadara), waarbij de spelers uit de restanten van een vergane beschaving in een onderwaterwereld een nieuw paradijs moeten creëren. Vanuit een centrale koepel op een warme bron wordt het station uitgebreid met nieuwe modules, aangeschaft in de laatste fabrieken aan de kust of op de zwarte markt. Hiermee beoog je nieuwe grondstoffen, punten en andere voordelen te bemachtigen. De acties van de spelers kunnen echter de integriteit van het station aantasten. De balans tussen vooruitgang en vernietiging staat centraal. Alleen dan kun je bij de eindtelling waardevolle punten verzamelen. Geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar met een speelduur van 45-60 minuten.

Chaos in Gotham City is een slagenspel van Benjamin Schwer. Als Catwoman, Harley Quinn, The Riddler, The Joker, Two-Face enzovoort probeer je slagen te halen en chaospunten te verzamelen. Op sommige locaties kun je extra chaos veroorzaken, bijvoorbeeld in het Arkham Asylum. Je wordt gestraft wanneer je te vaak op Batman stuit. Geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van 15-30 minuten.

Koole Klötze is een spel van Claude Weber en Jacques Zeimet. Je hebt 30 seconden de tijd om met zes houten figuren de illustratie op een van de open bouwkaarten na te bootsen. Zonder de balans te verliezen en op zo’n manier dat zoveel mogelijk medespelers het herkennen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Wat gebruik je om twee giraffen op een tandem af te beelden? Geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Andere nieuwe titels:

  • DOG® Harry Potter, een spel uit de Mens-erger-je-niet familie, maar dan nu in een sprookjessetting.
  • Captain Nature is een kinderspel van Marco Teubner, waarin de spelertjes vuilnis uit zee moeten vissen.
  • Fang den Wurm is een behendigheidsspel voor spelertjes vanaf vier jaar, waarbij ze wormpjes moeten vangen.
  • Spitze Skizze is een coöperatief deductiespel voor kinderen, waarin ze moeten raden wat de ander tekent.

Meer informatie: