Libertalia wint Nederlandse Spellenprijs – kenners

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vanmiddag in Amersfoort de winnaars van 2022 bekendgemaakt. De winnaar van de kennerprijs is Libertalia: De Winden van Galecrest. Dit is een ontwerp van Paoli Mori, dat in Nederland wordt uitgegeven door 999 Games. In dit kaartgestuurde spel gaan de spelers met een bonte groep piraten op zoek naar goed getimede en listige kaartacties en uiteraard naar de grootste buit. Het spel is geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf veertien jaar (10+ past beter!) en heeft een speelduur van 45 – 60 minuten. De andere genomineerden in deze categorie waren Honey Buzz (Happy Meeple Games) en Aquatica (Jumping Turtle Games).

Juryoordeel: Je begint allemaal met dezelfde, kleine, bemanning. Door goed in te schatten wat je concurrenten nu en straks gaan doen om de beste buitcombinatie te verkrijgen, probeer je elkaar de loef af te steken. Elke piraat heeft wel een trucje om de plannen van anderen te dwarsbomen, dus leedvermaak is gegarandeerd. Alle piraten en buiteffecten maken elke strooptocht anders. Libertalia: De Winden van Galecrest staat bol van de interactie, omdat je elkaar steeds opnieuw probeert in te schatten en tegelijkertijd onvoorspelbaar probeert te zijn. De grote hoeveelheid aan combinatiemogelijkheden van je bemanning biedt vele opties. Bovendien bevat het spel zoveel unieke bemanningsleden, dat je ieder spel anders ervaart. De levendige en kleurrijke illustraties vormen samen met de mooie componenten een aantrekkelijk geheel.

Commentaar: ik vind Libertalia een ontzettend leuk spel uit het “ik denk, dat jij denkt, dat ik denk” genre. Op het eerste gezicht lijkt het lot te bepalen hoe je beurt uitpakt, maar vergis je niet, je hebt genoeg kaartacties te managen, te plannen en te combineren. En zo nu en dan kun je ook nog eens heerlijke plaagstoten uitdelen. Mooie winnaar. De andere genomineerden heb ik niet gespeeld. Deze omissie hoop ik voor het interessante Aquatica binnenkort te herstellen.

Meer informatie: