SPIEL 2022: terugblik

Zondag 9 oktober sloot de internationale spellenbeurs SPIEL ’22 de deuren na vier dagen speelplezier in de Messe Essen. Men mocht dit jaar 147.000 bezoekers verwelkomen, ruim 53.000 meer dan vorig jaar. De in de voorverkoop verkochte kaartjes gingen naar bezoekers uit maar liefst 66 landen, waaruit blijkt hoe divers en internationaal dit mooie evenement is. Zij konden op de beurs genieten van meer dan 1.800 noviteiten van 980 exposanten uit 56 landen. De verhuurde standruimte was fors groter dan vorig jaar.

de grootste hal in vogelvlucht

Op de persconferentie werd de organisator Dominique Metzler vergezeld door Florian Hess, namens de  Spielwarenmesse eG de nieuwe ‘Geschäftsführer’ van het Friedhelm Merz Verlag. Zoals bekend is de Spielwarenmesse eG sinds dit jaar de eigenaar van SPIEL. Florian Hess deed een deel van de persconferentie. Naast de gebruikelijke verhalen over markontwikkelingen ving ik iets op over het voornemen een Spieleerfindermesse te ontwikkelen. Het team van Dominique Metzler heeft dit jaar een topprestatie geleverd. Door de uitval van een vaste medewerker hebben letterlijk een paar mensen deze beurs moeten voorbereiden.

de persconferentie op woensdag

Op woensdagavond werden we warm en gastvrij ontvangen door Dominique en genoten we van de feestelijke huldiging van de winnaars van de Deutsche Spiele Preis en innoSPIEL 2022.

de huldiging van de Deutsche Spiele Preis

de innoSPIEL huldiging

Tijdens de beurs werden weer allerlei randevenementen georganiseerd. Ik wilde een paar overzichtsfoto’s schieten van de Educator’s Day, maar de poortwachtster van dienst weigerde mij de toegang, ‘nein, kein Presse!’. Waarna ik de andere nevenactiviteiten gemakshalve maar heb genegeerd.

Het was ook dit jaar heerlijk om weer onder de speelse mensen te zijn, om door de hallen te zwerven, nieuwe spellen te ontdekken en bij te praten met bekenden uit binnen- en buitenland. Maar ook werd het gemis van oude bekenden als Maureen Hiron, Han Heidema en Michael Bruinsma gevoeld.

ingang West op donderdagmorgen

Onder de huidige omstandigheden, waarbij covid nog steeds volop meespeelt, was ik blij met de mondkapjesplicht en een bezoekersaantal van 147.000. Deze combinatie bood voldoende speel- en ademruimte om me lekker bij te voelen. Ik vond de beurs donderdag relatief druk, waardoor ik desgevraagd de verwachting uitte dat men ruim meer dan 150.000 bezoekers zou trekken. Vrijdag en zaterdag vond ik het relatief rustig, waardoor ik mijn verwachting neerwaarts bijstelde. Ook dit jaar zorgde de oostelijke ingang voor een spreiding van de ochtendspits, waardoor het in mijn ervaring nergens langdurig onaangenaam druk werd. Uitgezonderd de bekende rijen bij de populaire hypes, waarvan veel bezoekers dolgraag op donderdagochtend een doosje wilden bemachtigen. Ik vertik het om in een lange rij te gaan staan. Zo verdampte mijn interesse in Cat in the Box meteen toen ik de rijen voor Bezier Games en Hobby Japan zag staan. Dit spel duikt over een paar weken wel op in de Nederlandse speciaalzaken (en is dan vermoedelijk zo’n 20-25% goedkoper).

de oostelijke ingang zorgde voor een spreiding van de drukte

de rij voor de kattenbak

liefhebbers van houtsnijwerk

blij in de rij voor Flamecraft

Lacrimosa bij Devir

Revive bij Matagot

Pagina's: 1 2 3 4 5