Kosmos op SPIEL ’22

De Duitse uitgever Kosmos bestaat 200 jaar, hartelijk gefeliciteerd! Daar zullen we op SPIEL ’22 vast iets van merken. Kosmos komt in elk geval met een aantal nieuwe titels. Je vindt deze uitgever in hal 3, stands B-110 en B-112.

Andreas Faul’s Terra Nova is een variant op ‘kennerspelniveau’ van het internationaal bekroonde expertspel Terra Mystica. Iedere speler controleert één van tien volken met zijn eigen speciale vaardigheden. Jouw volk ontwikkelt zich door het stichten van nieuwe nederzettingen op aangrenzende gebieden en door het bouwen van betere gebouwen. Hiermee groeit jouw economie en daarmee jouw inkomsten en actiepotentieel. Het van Terra Mystica bekende systeem met de krachtschalen vind je ook hier terug. Er is ook het een en ander gewijzigd. De speelduur is een tikkie gereduceerd door een ronde minder te spelen. De enige grondstoffen zijn kracht en geld. De elementsporen en de gunsttegels zijn verdwenen.

Terra Nova is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Tanner Simons’ Inside Job wordt door de uitgever gepresenteerd als een bijna coöperatief slagenspel met een verrader en geheime rollen. Het lijkt erop dat sociale deductie en het klassieke slagenspel elkaar hebben ontmoet. Klinkt erg interessant. Een groep spionnen gaat op missie, terwijl een dubbelagent probeert te saboteren en geheime informatie te verzamelen. De spelers proberen deze verrader te ontmaskeren. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 20 minuten. Het spel bevat een variant voor twee spelers, waarbij je met virtuele medespelers speelt.

Kevin Ellenburg’s Death Valley is de Duitse versie van een klein push-your-luck kaartspelletje van Button Shy. Het deck bevat achttien kaarten, waarop vier soorten gevaren zijn afgebeeld. Kaarten hebben verder speciale eigenschappen. Een kaart ligt open naast het deck en vormt samen met de bovenste kaart de woestijn. Iedere speler heeft twee rijen, de bovenste is jouw reis, de onderste je album. Kaarten worden altijd vanaf rechts toegevoegd. Je speelt om de beurt, tot er nog maar één kaart in de woestijn ligt. De actieve speler legt een woestijnkaart in zijn reis of verplaatst een reiskaart naar zijn album. Ligt er een derde identiek gevaar in jouw speelveld, dan moet je reiskaarten opruimen. Aan het einde krijg je punten voor verzamelde sterren en voor score-eigenschappen op je kaarten. Death Valley is geschikt voor 1-2 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Targi – die Bonus-Box is een uitbreiding van Andreas Steiger’s heerlijke tweepersoonsspel Targi, de winnaar van de à la carte Kartenspielpreis in 2012. De set bevat houten speelstukken, die de goederenfiches uit het basisspel vervangen. Verder krijg je twee modules met elk zes nieuwe randkaarten en nieuwe actiekaarten. De set bevat verder een solovariant. Deze box is compatibel met het basisspel en de eerste uitbreiding.

Bruder Tuck in Gefahr is een uitbreiding van het innovatieve coöperatieve bordspel Die Abenteuer des Robin Hood. Deze set bevat vier nieuwe avonturen in een eigen hardcover boekje (met de terugkeer van Koning Richard als rode draad). De set vergroot het speelveld met twee nieuwe delen, bevat alternatieve tegels voor het basisbord en introduceert uiteraard het bekende personage uit de titel. Ook deze uitbreiding is een ontwerp van Michael Menzel.

De Catanfamilie groeit met Aufbruch der Menschheit (een heruitgave van mijn favoriete Catanvariant De Kolonisten van de Prehistorie) en een luxe 3D-editie van Zeevaarders en Steden & Ridders.

De succesvolle Exitfamilie groeit met Rätselspaß im Dschungel (voor kids), Das Verschwinden des Sherlock Holmes en Das Gold der Piraten (spel en puzzel).

Suspects: Ewiger Fluch is een nieuwe set in deze detectivespellenreeks.

Machi Koro – Die neue Stadt is een zelfstandig speelbare variant op dit bekende dobbelspel.

Reiner Knizia’s My Island en Michael Menzel’s Die Legenden von Andor – Die ewige Kälte zijn verschoven naar januari 2023.

Meer informatie: