Lost Cities rolt door

Reiner Knizia is een meester in het hergebruik van ideeën en mechanismen. Zijn Lost Cities/Keltis is het schoolvoorbeeld van creatieve recycling. 999 Games heeft deze week een nieuw spel aan de reeks toegevoegd, Lost Cities Roll & Write. In dit dobbelspel moet je zes expedities leiden, die meer punten opleveren naarmate je verder komt. Elke expeditie heeft een eigen kleur, die overeenkomt met een kant van de zeszijdige dobbelstenen. De actieve speler gooit zes dobbelstenen: drie zeszijdige met kleuren en drie tienzijdige met getallen. Hij kiest één combinatie van kleur en getal en legt deze stenen weg. De andere spelers kiezen een combinatie uit de vier resterende stenen. Je vult het getal in de expeditie van de gekozen kleur. Volgende vakjes in een expeditie moeten altijd gelijk of hoger zijn. Je mag weigeren een resultaat te kiezen, maar dan moet je een veld in jouw speciale kolom aankruisen. Ook via deze kolom kun je punten verdienen, maar te vaak weigeren levert daar nul punten op.

Sommige velden staan je toe een bonusgetal in een andere expeditie te noteren. Op andere velden mag je een veld in jouw artefactkolom invullen. Deze bonus verdien je ook eenmalig wanneer je een voltooide expeditie nogmaals activeert. Het zevende veld van elke kolom geeft 20 bonuspunten aan de eerste speler die deze hobbel neemt. Het einde van het spel is daar wanneer alle zevende velden zijn gepasseerd of alle spelers hun speciale kolom hebben gevuld. Dan leveren de kolommen hun punten op. Een expeditie die is gestart met een 0 is dubbele punten waard.

Lost Cities Roll & Write is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: