Days of Wonder brengt Heat naar SPIEL ‘22

Days of Wonder’s nieuwe racespel Heat: Pedal to the Metal is maanden geleden al aangekondigd, met de release op SPIEL ‘22 in aantocht is het tijd er ook hier iets over te melden. Op de Days of Wonder website heb ik geen Nederlandstalige spelregels gevonden, ik verwacht dat de Nederlandse (en Belgische) tak van Asmodee de Engelstalige editie zal distribueren. In dit spel scheur je met een racewagen over het circuit. Aan het begin van elke ronde kun je naar een andere versnelling schakelen, waarmee je exact bepaalt hoeveel kaarten je die ronde speelt. Jouw deck bestaat uit twaalf speed-kaarten (waarde 1-4), drie upgrade-kaarten en drie stress-kaarten. Laatstgenoemde kaarten hebben een toevallig bepaalde waarde van 1-4. Je begint met zeven handkaarten. Je kiest en speelt je kaart(en) gedekt, waarna ze worden omgedraaid. Beginnend met de voorste wagen voeren de spelers hun beweging uit. De som van de kaarten bepaalt de snelheid van je wagen en daarmee hoeveel velden je beweegt. Je kunt ‘door’ andere wagens heen bewegen, maar mag niet op hetzelfde veld eindigen. Tijdens de beweging gelden enkele speciale regels, zoals profiteren van de slipstream of afkoelen om heat-kaarten opnieuw te kunnen gebruiken. Met je hoge kaarten kun je lekker scheuren, maar in de bochten moet je rekening houden met de aanbevolen maximumsnelheid, anders kan je wagen oververhit raken. Dit koop je af met heat-kaarten. Heb je er niet genoeg, dan vlieg je uit de bocht. Aan het einde van je beurt vul je jouw hand aan tot zeven kaarten. Je wint het spel door na het vereiste aantal rondes als eerste over de finish te komen.

Het spel bevat verder varianten voor gevorderde spelers, o.a. naar eigen wens samengestelde racewagens, een systeem met ‘geautomatiseerde’ wagens voor o.a. een solitair spel, weersomstandigheden en baankwaliteit en een regelsysteem voor kampioenschappen.

Heat is een ontwerp van Asger Harding Granerud (bekend van het kaartgestuurde racespel Flamme Rouge) en Daniel Skjold Pedersen. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten.

Meer informatie: