Bitoku en Luna Capital

De Nederlandse uitgever Keep Exploring Games heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Wat in 2016 begon als een eenpitter met één eigen spelontwerp, is een paar jaar later een internationaal georiënteerde uitgever met indrukwekkende licentietitels van grote namen. Vandaag maakte men de volgende interessante acquisities bekend. Keep Exploring Games komt met Nederlandstalige edities van twee Spiel ’21 releases van het Spaanse Devir, Bitoku en Luna Capital. Beide spellen worden omstreeks juni 2022 verwacht.

Bitoku is een expertspel van Germán P. Millán, waarin verschillende bekende mechanismen op een gestroomlijnde manier samenkomen. Speel kaarten uit je hand (deckbuilding), plaats de daarmee vrijgespeelde dobbelstenen op het bord (dice placement) en verplaats die dobbelstenen daarna naar de andere kant van de rivier. Spelers kiezen om beurten één van deze drie acties, totdat iedereen heeft gepast. Veel acties kosten grondstoffen of leveren ze op (resource management). Ondanks deze simpele regels zijn er veel manieren om punten te scoren, zowel tijdens het spel als bij de eindtelling. Tijdens het spel stuur je pelgrims op pad, verzamel je geestkaarten, libellen, draakkaarten, bouw je gebouwen en plaats je rotsen, probeer je doelkaarten te bereiken en zover mogelijk te komen op de sporen bij de meren. Aan het einde krijgen de spelers nog punten voor kristallen op hun spelerbord, de startspeler, verschillende Bitoku-kaarten, de schatten van de meren, de Iwakura rotsen, de waarden van hun dobbelstenen, hun visioenkaarten en de punten die zichtbaar zijn op hun spelerborden. Een veelzijdig spel met eenvoudige acties, veel mogelijkheden en een schitterende uitvoering.

Bitoku is een ontwerp van Germán P. Millán. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 120 minuten.

In Luna Capital moeten de spelers zo efficiënt mogelijk een nederzetting op de maan bouwen. Aan het begin van de ronde kiezen de spelers één kaart en afhankelijk van de fase 1-4 tegels. Vervolgens plaatsen ze één kaart (die ze net hebben gekozen of die ze al hadden) en alle tegels in hun nederzetting. Uitdagingen zitten hierbij in het feit dat de kaarten aan elkaar moeten grenzen, in maximaal drie rijen mogen liggen en dat de getallen op de kaarten per rij moeten oplopen. Daarnaast is één tegel in de eerste fase leggen gemakkelijk, maar vier tegels in de vierde fase vormen een serieuze uitdaging. Het spel duurt drie rondes met elk vier fases.

Luna Capital is een ontwerp van Jose Ramón Palacios. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

Meer informatie: