Alles op 1 kaart

Alles op 1 kaart is een nieuw dobbelspelletje van Qwixx-bedenker Steffen Benndorf. Het spelmateriaal bestaat uit vier uitwisbare stiften, vijf dobbelstenen met gekleurde symbolen en dertig beschrijfbare kaartjes. Iedere speler begint met twee kaartjes, de rest vormt de trekstapel. De actieve speler gooit de stenen, mag stenen apart leggen en twee keer opnieuw gooien. Daarna mag iedere speler het resultaat op één van zijn kaartjes noteren. Je vult de gekleurde rijen van links naar rechts. Je mag een kleur alleen noteren wanneer je alle stenen van die kleur gebruikt. Wanneer minstens drie rijen op je kaart volledig zijn gevuld, wordt deze kaart geteld. Je noteert de naast de rij afgebeelde punten in het scoreveld. Een rij met een zonsymbool levert twee extra punten op, beide zonnen zelfs vijf punten. Ten slotte leg je de getelde kaart apart en trek je een nieuwe kaart. Het spel eindigt na de ronde waarin iemand zijn vierde kaart heeft geteld. Dan telt iedereen alle volle rijen op zijn onvoltooide kaarten (zonder zonbonus) en is de winnaar bekend.

Na de eerste kennismaking kun je aan de slag met de variant voor gevorderden. Je speelt nu met drie kaartjes per speler, die je mag kiezen uit een starthand van vijf. Er ligt verder een aanbod van drie open kaarten, waaruit je later nieuwe kaarten kunt kiezen. Deze variant geeft je wat meer invloed.

Ten slotte

Ik vind Alles op 1 kaart met twee spelers best een leuk dobbelspelletje, omdat je dan redelijk rekening kunt houden met de mogelijkheden van je tegenstander. Het ontzeggen van kansen wordt dan bijna net zo belangrijk als de ontwikkeling van je eigen kaartjes. Bij een volle bezetting komt dit aspect wat minder uit de verf, omdat het nauwelijks is te doen om rekening te houden met al die vijandelijke sporen. Zonder dit interactieve element is Alles op 1 kaart meer een dertien in een dozijn roll & write spel, dat sowieso niet kan tippen aan de topkwaliteit van Qwixx. Samengevat: niets mis mee, geen hoogvlieger.

Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: NSVWGG
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten