Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2021

Vandaag zijn de negen genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2021 bekendgemaakt. Net als vorig jaar gebeurde dit in het Amersfoortse Denksportcentrum. Dit was ook nu een geslaagde bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Nederlandse Spellenprijs, uitgevers en pers/influencers. Het publiek kon de bekendmaking volgen via een live stream op het YouTubekanaal van de Nederlandse Spellenprijs.

De drie genomineerden voor de familieprijs

  • Cartographers, een ontwerp van Jordy Adan dat wordt uitgegeven door Intrafin.
  • CuBirds, een ontwerp van Stefan Alexander dat wordt uitgegeven door Gam’inBIZ.
  • Detective Club, een ontwerp van Oleksandr Nevskiy dat wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games.

De drie genomineerden voor de kennersprijs

  • De Dwergen van Nidavellir, een ontwerp van Serge Laget dat wordt uitgegeven door White Goblin Games.
  • It’s a Wonderful World, een ontwerp van Frédéric Guérard dat wordt uitgegeven door Geronimo Games.
  • MicroMacro: Crime City, een ontwerp van Johannes Sich dat wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De drie genomineerden voor de expertprijs

  • De Verdwenen Ruïnes van Arnak, een ontwerp van Mín en Elwen (Michaela Štachová en Michal Štach) dat wordt uitgegeven door White Goblin Games.
  • Everdell, een ontwerp van James A. Wilson dat wordt uitgegeven door White Goblin Games.
  • Maracaibo, een ontwerp van Alexander Pfister dat wordt uitgegeven door Geronimo Games.

Commentaar: ik vind de rubricering dit jaar opmerkelijk. Het lijkt wel alsof ze hun best hebben gedaan om niet op het Duitse Spiel des Jahres te lijken. Familiespel CrimeCity is bij ons een kennerspel, Cartographers heeft de omgekeerde weg bewandeld en Arnak is opgekrikt naar een expertspel. Bij Arnak kan ik me iets voorstellen (die zit in de overgangszone), CrimeCity had gewoon in de familiecategorie moeten staan. Ik begrijp dat de hoeveelheid moorden de reden was voor een kennernominatie. Als je dat echt een probleem vindt, had je het spel niet moeten nomineren. Deze rubricering is eigenlijk een slappe ontwijking van een keuze. De grote misser is het beste kennerspel van deze jaargang, de coöperatieve topper Paleo. Ik vind het onbegrijpelijk –  en bijna schandalig – dat dit spel niet is genomineerd.

Soit, genoeg gezeurd. De Goblins hebben de afgelopen jaren een indrukwekkende catalogus opgebouwd. Dat betaalt zich deze jaargang uit met een kwartet genomineerden. Een mooie prestatie. De nominatie van CuBirds is een mooie opsteker voor ‘nieuwkomer’ Gam’inBIZ. Idem voor de dubbelslag van Geronimo. Ik feliciteer alle genomineerden met hun resultaat. Ik sluit af met een compliment voor de NSP, die ook nu weer een mooie sessie heeft georganiseerd. Dit was net als vorig jaar een geslaagde netwerkbijeenkomst voor de insiders van de Nederlandstalige scene.

Meer informatie: