Roam van White Goblin Games

White Goblin Games heeft deze week de Nederlandstalige editie van Ryan Laukat’s spel Roam uitgebracht. Je speelt dit spel met grote, prachtige geïllustreerde, speelkaarten. De ene kant toont een landschap, de andere kant een karakter met een polyvorm symbool. Het speelveld bestaat uit zes kaarten met de landschapskant boven. Iedere speler start met drie karakters en 24 reisstenen. In jouw beurt kies je één karakter, leg je met reisstenen de afgebeelde vorm op het speelveld en draai je jouw gebruikte karakter om. Als op het speelveld al een reissteen ligt, kun je er handig gebruik van maken. Als daar een muntsymbool is afgebeeld, krijg je een munt. Jouw karakter krijg je pas terug wanneer je alle karakters hebt gebruikt, of wanneer je ze tegen betaling eerder terughaalt. Wanneer alle zes velden van een speelkaart met reisstenen zijn bedekt, claimt de speler met de meeste reisstenen deze kaart als een nieuw karakter. Bij een gelijke stand volgt een veiling per opbod, waarbij iedere betrokken speler één bod mag uitbrengen. De hoogste bieder claimt de kaart en verliest de geboden munten. Alle reisstenen gaan terug naar de spelers. De andere spelers met reisstenen op de gewonnen kaart krijgen 1 munt uit de voorraad. Aan het einde van je beurt mag je één artefact kopen. Deze artefacten leveren leuke bonusacties op. Het einde wordt ingeluid wanneer een speler tien speelkaarten in zijn persoonlijke speelgebied heeft liggen. Je krijgt punten voor kaarten en artefacten.

Roam is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Bij de eerste lezing viel mijn oog op een fout in het regelboekje. Op pagina 10 staat dat, na het claimen van een voltooide speelkaart, alle spelers die minimaal één reissteen op de geclaimde speelkaart hebben liggen, 1 munt uit de algemene voorraad ontvangen. Dit is onjuist, alle andere spelers krijgen de munt, degene die de kaart claimt dus niet. In het cursieve voorbeeld onderaan de pagina is het wel correct beschreven.

Meer informatie: