Op pelgrimstocht met Spielworxx

De Duitse uitgever Spielworxx komt volgend jaar met het bordspel Pilgrim: Piety & Penitence, waarin de 2-4 spelers als abt of moeder-overste hun eigen middeleeuwse kloosters leiden. Het spel is ontworpen door Nick Case en geïllustreerd door Harald Lieske (op zijn prachtige cover was ik meteen verliefd). Naar verwachting wordt het spel in het voorjaar van 2022 via Kickstarter aangeboden, gevolgd door een release in het najaar.

In Pilgrim bouw je via strategisch gepositioneerde altaren pelgrimsroutes naar verre oorden, wijd je acolieten in, geef je aalmoezen aan de armen, bouw je nieuwe bijgebouwen en probeer je de vroomste aan tafel te zijn. Via een variant op het Mancalamechanisme verdeel jij jouw acolieten over acht taken en de hoofdstad, waarmee je de acties van de beurt bepaalt. Het speelbord ontwikkelt zich op een 18XX-achtige wijze, met handelsroutes voor opbrengsten en pelgrimsroutes voor winstpunten. Je moet voldoende lijfeigenen inlijven voor de ondersteuning van jouw abdij en jouw aantal acolieten goed verdelen over de steeds wijzigende taken en verplichtingen.

Pilgrim: Piety & Penitence duurt 26 rondes, doet het na de start zonder willekeur, heeft ontelbaar veel opstartmogelijkheden en levert volgens de uitgever intense en constante interactie tussen de spelers.

Meer informatie: