Via Magica

Via Magica is een bewerkte heruitgave van het kaartspel Augustus uit 2013. Tachtig portaalkaarten vormen de kern van het spelsysteem. Elke kaart komt dubbel voor, maar mag je maar één keer bezitten. Iedere speler start met drie kaarten voor zich op tafel, die hij heeft gekozen uit een aanbod van zes kaarten. De rest vormt een trekstapel, met een open aanbod van vijf kaarten ernaast. Iedere speler krijgt verder zeven kristalsteentjes. Aan de bovenkant van elke portaalkaart zijn meerdere symboolvelden afgebeeld. Er zijn zes verschillende symbolen. Dezelfde symbolen vind je op drieëntwintig fiches, waarvan er elke ronde één uit een stoffen zak wordt getrokken. De symboolfiches hebben een verschillende schaarste (1-6). Er zijn twee jokers, die bovendien een hernieuwde vulling van de zak activeren.

Na het trekken van een symboolfiche mag iedere speler één kristal (uit zijn persoonlijke voorraad of vanaf een ander symboolveld) op een overeenkomstig symboolveld van een van zijn portaalkaarten leggen. Net als bij Bingo is het de bedoeling om jouw kaarten te vullen. Bij een gevulde kaart roep je ‘incantatum’, gaan de kristallen terug naar jouw voorraad, schuif je de kaart naar jouw zone met voltooide kaarten en trek je een nieuwe kaart. Wanneer meer spelers op hetzelfde moment een portaal voltooien, mag de snelste roeper als eerste handelen. Een voltooide kaart levert winstpunten en/of een leuke bonus op (denk aan het ontvangen of plaatsen van extra kristallen, een symboolsoort als joker, of zelfs het voltooien van een extra portaalkaart).

Bij het sparen van voltooide kaarten moet je goed letten op de eenmalige bonuspuntkaarten voor de speler die als eerste drie kaarten van dezelfde kleur voltooit of als eerste één kaart van elk van de vier kleuren. Daarnaast kun je tijdens het spel één exemplaar van een andere bonuskaartsoort claimen, door als eerste het afgebeelde aantal kaarten te voltooien. Hoe langer je kaarten verzamelt, des te hoger de buit (of des te groter de pijn wanneer iemand je voor is). Wanneer iemand zeven voltooide portaalkaarten bezit, eindigt het spel na die ronde met de puntentelling van de portalen en de bonuskaarten.

Ten slotte

De voorhanger (Rise of) Augustus werd in 2013 genomineerd voor het Duitse Spiel des Jahres, behaalde de tweede plaats bij de Kartenspielpreis en won het Italiaanse Gioco dell’Anno 2013. Deze nieuwe versie levert het beproefde speelplezier zonder de directe interactie van de pestkaartjes van de voorganger, doet dit in een compacte doos, voor een prettige prijs en met vrolijk geïllustreerde plaatjes. Het opgeplakte toverthema interesseert mij niet zo, maar verder is dit een geslaagde heruitgave.

Het spelsysteem is toegankelijk (wie kent Bingo niet) en het spel speelt vlot en soepel. Het vullen van je kaarten is weliswaar een solitaire handeling, maar de wisselende aantrekkelijkheid van de nieuwe portaalkaarten en de jacht op de bonussen zorgen ervoor dat je elkaar steeds probeert af te troeven. Dit voert de spanning op een leuke manier op.

Via Magica biedt minder speelplezier wanneer je allergisch bent voor een hoge geluksfactor. Met het vanzelfsprekende geluk bij het trekken van de fiches zal de gemiddelde speler goed kunnen leven. Mazzel of pech bij het bemachtigen van de betere portaalkaarten, denk aan de jokers of degene waarmee je als bonus een extra portaalkaart mag voltooien, heeft vaak een wezenlijke invloed op de uitkomst van het potje. Dit vindt niet iedereen even prettig. Het zij zo, bij een leuk en snel familiespel stoor ik me hier minder aan.

Het spel is geschikt voor 2-6 spelers. Een pot met drie of vier Tita Tovenaartjes heeft mijn voorkeur.

HOT Games distribueert het spel in Nederland, inclusief Nederlandstalige spelregels.

Auteur: Paolo Mori
Uitgever: Hurrican
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten