Keep Exploring Games in 2021

De Nederlandse uitgever Keep Exploring Games organiseerde vanavond een presentatie voor winkeliers, verenigingen en pers. De nieuwe releases van 2021 zijn een mooie mix van eigen producties en licenties.

De blikvanger was de Nederlandstalige editie van het indrukwekkende verhaalgestuurde spel Sleeping Gods van Ryan Laukat. In dit spel ontdek je in een campagne een grote, open speelwereld. Het is de bedoeling om veertien totems te ontdekken die over de wereld zijn verspreid. Het speelveld is als een atlas, waarbij je een nieuw blad omslaat wanneer je daar iets wilt ontdekken. Nieuwe locaties onthullen nieuwe avonturen, verborgen schatten en tal van karakters. Het spel speelt als een avonturenverhaal; het bijbehorende verhaalboek bevat maar liefst 172 pagina’s.

De uitbreiding Tides of Ruin loopt mee met de vertaling van het basisspel. Het is verder de bedoeling dat de metalen munten uit de Engelse Kickstarter worden meegeleverd. Andere KS-content zal later volgen. Het is de bedoeling dat de Nederlandstalige editie eind dit jaar verschijnt, maar Keep Exploring Games sluit aan bij een productierun met meerdere internationale partners, waardoor externe factoren zomaar voor vertraging kunnen zorgen.

Vorig jaar was onbedoeld een rustig jaar zonder nieuwe releases. De Kickstarter voor de eigen productie Monuments was niet succesvol, vier interessante licentietitels kwamen om verschillende redenen niet verder dan de getoonde belangstelling. Bestaande titels als Scuba en Tikal raakten vorig jaar uitverkocht. Laatstgenoemde is inmiddels herdrukt en ruim twintig jaar na de eerste release nog steeds populair.

Op maandag 8 maart wordt een nieuwe Kickstarter voor het bordspel Monuments gelanceerd. In dit spel speel je een oude beschaving. De focus ligt op het bouwen van jouw monument. Dit is een grote miniatuur die je in vijf lagen moet opbouwen. De uitdaging zit erin dat voor elke hogere laag de drie vereisten steeds moeilijker worden. Je moet een aantal grondstoffen inleveren, een aantal landvakjes controleren en een aantal werkers opofferen. De luxe versie wordt nu, zonder extra kosten, voorzien van een soloversie, uitneembare trays en silk-screen bedrukte luxe houten tokens. Verder is er een optie met realistische grondstoffen. Daarnaast wordt een standaardeditie van het spel aangebonden. Het spel zal naar verwachting in oktober verschijnen, maar dit hangt o.m. af van het doorgaan van Spiel.

In mei volgt de tweede Kickstarter voor een familiespel met de werktitel Ice. Dit is een ontwerp van de bekroonde Nederlandse auteurs Kees Meis en Dennis Merkx. De titel is nog niet definitief i.v.m. de potentiële samenwerking met een zakenpartner. Ice is een behendigheidsspel voor 2-6 spelers vanaf acht jaar. Een rond speelbord is gevuld met ijsschotsen, jagers, zeehonden, boten en  walvissen. Wanneer je ergens een nieuwe schots op het bord duwt, valt er verderop iets vanaf. Afhankelijk van wat van het bord valt, win of verlies je punten. Dit spel verschijnt in elk geval met kartonnen speelstukken, maar er wordt ook gekeken naar acryl.

In oktober verschijnt een Nederlandstalige editie van Camp Pinetop & twee kleine uitbreidingen. Dit is een spel over het verdienen van scouting badges. Jij leidt een groep die een uit kaarten samengestelde wildernis verkent. Om te winnen, moet jij jouw scouts naar de hoogste rang zien te krijgen. Onderweg verzamel je badges, die speciale vaardigheden opleveren en je naar de hogere rangen helpen. Hiervoor moet je betalen met de juiste speelkaarten.

Ten slotte wordt het bordspel Tour Operator voorzien van een verbeterd spelverloop met de uitbreiding 5 Stars. Deze bevat een nieuwe manier om grondstoffen te verkrijgen en activiteiten te organiseren. Verder zijn er meer steden, werknemers en toeristen. Deze uitbreiding wordt naar verwachting in september via Kickstarter aangeboden.

Meer informatie: