Renature, een topper bij HOT Games

Ik heb een paar weken geleden met Wido van HOT Games en Michael van Spellenpoort Amersfoort uitgebreid kennisgemaakt met Renature. Van dit nieuwe bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, in Duitsland uitgegeven door Deep Print Games, verschijnt in de nazomer van 2021 de Nederlandstalige editie bij HOT Games. Laatstgenoemde was de laatste tijd sowieso goed bezig, deze licentie is een mooie volgende stap.

Het speelbord toont een vallei, waar de spelers de natuur een handje helpen om terug te nemen wat haar toebehoort. Iedere speler beschikt over een gedekte voorraad prachtig bedrukte houten domino’s (13-26, afhankelijk van het spelersaantal) met twee dieren erop. Ze plaatsen deze domino’s in het stroomgebied van een beek en beplanten de aangrenzende gebieden om punten te scoren. Je begint het spel met een ‘hand’ van drie voor jou zichtbare domino’s. Iedere speler heeft een tableau, waarop hij zijn houten planten bewaart. Je hebt vier soorten (gras, struik, naaldboom en eik, met een oplopende plantwaarde van 1-4) in twee kleuren (je eigen en neutraal). Op je tableau bewaar je ook jouw wolkfiches.

De actieve speler legt een domino vanuit zijn hand op een vrij beekveld op het speelbord. Minstens één helft moet orthogonaal grenzen aan dezelfde diersoort of op een startveld liggen. Op het jokerspoor is één van de diersoorten als joker gemarkeerd (aan het begin van het spel is dit de vlinder). Deze jokersoort past altijd naast een andere.

Daarna mag je één van jouw planten op een gebiedsveld naast de zojuist gelegde domino planten. Je krijgt één punt voor de plant zelf en één punt voor elke andere plant (ongeacht de kleur) in dat gebied met een gelijke of een lagere waarde. Wanneer je een gebied met jouw domino hebt afgesloten, krijg jij een gebiedstegel die jou aan het einde van het spel punten oplevert en activeer je daar een gebiedstelling. Deze gebiedstelling begint met een verrukkelijke patregel: kleuren met een gelijke plantwaarde worden namelijk genegeerd alsof ze niet aanwezig zijn. De speler met de hoogste plantwaarde in dat gebied krijgt de hoofdscore van de gebiedstegel, de een na hoogste plantwaarde krijgt de tweede score. Is een speler als enige aanwezig, dan krijgt hij de dubbele buit.

Tijdens je beurt mag je wolkfiches inleveren voor een of meer van de volgende extra wolkacties: wijzig het jokerdier (2 wolken), neem een extra beurt (3 wolken) of neem een neutrale of eigen plant terug van het speelbord naar jouw tableau (1-4 wolken).

Aan het einde van je beurt trek je een nieuwe domino voor je ‘hand’.

Wanneer iedereen zijn domino’s heeft verbruikt, eindigt het spel. Dan doe je eerst een gebiedstelling in alle gebieden waar nog een gebiedstegel ligt. Vervolgens scoort iedere speler nog punten voor zijn ongebruikte wolkfiches en zijn gewonnen gebiedstegels. Ten slotte verlies je de plantwaarde aan punten voor elke plant op jouw tableau.

Renature is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

Eerste indruk: ik vind het thema (herstel van de natuur) sympathiek, ben onder de indruk van de prachtige uitvoering, maar word vooral vrolijk van de spelinhoud. Dit is een zalig, een beetje gemeen en interactief meerderhedenspel, een genre waarin de laatste jaren niet zoveel leek te gebeuren, maar waarin ik nu word getrakteerd op een spel naar mijn smaak. Renature is zeer toegankelijk, speelt soepel en vlot, maar heeft toch het soort pit waar ik dol op ben.

Noot: bovenstaande afbeelding met het HOT Games logo is een eerste schets van de zijkant van de Nederlandse doos. Deze afbeelding is nog in ontwikkeling. Als ik het goed heb begrepen, komt er op de voorkant van de doos geen logo, waardoor de mooie afbeelding daar volledig tot zijn recht komt.

Meer informatie: