Rollecate bij HOT Games

HOT Games heeft deze week een nieuwe Nederlandstalige editie van het kaartspel Rollecate uitgebracht, in samenwerking met Gam’inBIZ. In dit spel rijden de spelers met de locomotief van het voormalige Nijmeegse Gofferttreintje. Je speelt met een deck met vijftig spoorkaarten (zesenveertig gewone en vier defecte) en vijf chaoskaarten. Het spel begint met een beginspoor van vier goed aaneengesloten kaarten. Op de derde kaart start de houten locomotief (Rollecate). Afhankelijk van het spelersaantal haal je 7-11 kaarten ongezien uit het spel. Iedere speler krijgt twee handkaarten.

De actieve speler trekt eerst één kaart van de stapel en voert daarna één van drie acties uit. 1) Pas en zet de trein indien mogelijk één kaart vooruit (hij kan nu niet ontsporen). Neem één strafkaart van het begin van het spoor en leg deze op jouw eigen aflegstapel. Wanneer een strafkaart gelijk is aan de bovenste kaart van je aflegstapel, mag je ze beide lozen. 2) Spoorkaarten aanleggen. Leg één of meer handkaarten met hetzelfde cijfer goed passend aan de voorkant van het spoor. Let daarbij op de beperking dat het verschil tussen twee aangrenzende spoorkaarten nooit twee mag bedragen. Vervolgens gaat Rollecate rijden. De som van de gelegde kaarten bepaalt hoeveel dobbelstenen je moet gooien. Voor elk wiel gaat Rollecate één kaart vooruit. Passeer je beschadigd spoor, dan moet je één strafkaart pakken. Raakt de trein voorbij het einde van het spoor, dan ontspoort hij. Dan laat je de trein op de laatste kaart staan en pak je het overschot aan strafkaarten. 3) Chaoskaart(en) afleggen. Met identieke getallen kun je ook nu de bovenste kaart van je aflegstapel samen met de chaoskaart lozen. Het spel is voorbij wanneer de laatste kaart is getrokken en die speler zijn beurt heeft beëindigd. Dan legt iedere speler zijn handkaarten op zijn aflegstapel. De afgebeelde waardes zijn je strafpunten. De speler met de minste strafpunten wint. Het regelboekje sluit af met twee solovarianten.

Rollecate is ontworpen door Michiel de Wit en geïllustreerd door Misha Jovanovic. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Ik heb ooit een paar potjes met de eerste Kickstartereditie gespeeld. Dit is een leuk en vlot push-your-luck-achtig spelletje, dat goed op smaak komt door de mogelijkheid om gecombineerde strafkaarten te lozen.

Meer informatie: