Mijn eerste uren op SPIEL.digital

De start van SPIEL.digital verliep niet helemaal soepel, er moesten blijkbaar nog enkele technische hobbels worden geslecht. Ach, zo kregen we als onverwachte bonus de virtuele variant van de bekende drukte bij de ingangen van het beurscomplex erbij. Op een comfortabele bureaustoel en met een verse cappuccino was het wachten geen straf. Tijdens deze verplichte pauze kon ik in alle rust het welkomstwoord van beursorganisator Dominique Metzler bekijken.

Toen de toegang was geregeld ging ik via de themawerelden op zoek naar de interactiemogelijkheden met uitgevers. Tot mijn aangename verrassing kwam ik via de Discordlink als eerste uit bij Michiel de Wit van Gam’inBIZ. Ik heb met hem een leuke videogesprek gevoerd over zijn bedrijf, de spellen en de passie waarmee we in deze hobby zitten. Leuke ‘bijkomstigheid’, deze week is de nieuwe editie van zijn kaartspel Rollecate verschenen bij HOT Games. Laatstgenoemde ‘staat’ niet op SPIEL.digital, maar in de stand van Gam’inBIZ kun je het spel bekijken en kopen. En vanaf vandaag ligt Rollecate ook in de Nederlandse winkels.

Vervolgens nam ik een kijkje bij Deep Print Games, waar het nieuwe Kramer & Kiesling’s bordspel  Renature wordt gedemonstreerd. Ik kan je al verklappen dat er een Nederlandstalige editie in de pijpleiding zit (ik ben bezig met de vertaling), maar de uitgever wil hier op een voor hem passend moment pas ruchtbaarheid aan geven. De verwachte releasedatum is Q1 2021. Ik vind het thema (herstel van de natuur) sympathiek, ben onder de indruk van de prachtige uitvoering, maar word vooral vrolijk van de spelinhoud. Dit is een zalig, gemeen en interactief meerderhedenspel, een genre waarin de laatste jaren niet zoveel leek te gebeuren, maar waarin ik nu word getrakteerd op een spel naar mijn smaak. Renature is toegankelijk, speelt vlot, maar heeft het soort pit waar ik van houd.

Rond het middaguur was het tijd voor de uitreiking van de à-la-carte-Kartenspielpreis 2020, een prijs die ik een warm hart toedraag en waarvoor ik sinds vorig jaar ook een stem mag uitbrengen. Mijn torenhoge favoriet was uiteraard Die Crew van Thomas Sing, uitgegeven door Kosmos. Ik werd niet teleurgesteld, De Crew is nu officieel het beste kaartspel van 2020. Wolfgang Friebe van Fairplay verzorgde de ceremonie op Twitch. Auteur Thomas Sing en redacteur Kilian Vosse waren present.

Meer informatie: