Bouwen aan Glasgow

999 Games was maandag 27 juli begonnen met de uitlevering van het tweepersoonsspel Glasgow, maar had dit een dag later alweer gestaakt. Door een vergissing was de Nederlandstalige editie voorzien van een verouderde versie van het regelboekje. Het spel is medio augustus voorzien van nieuwe spelregels en is inmiddels verkrijgbaar.

De spelers zijn kooplieden die hun goederen (steen, staal, goud en whisky) inzetten om nieuwe gebouwen in Glasgow te stichten. Iedere speler heeft een eigen tableau voor de opslag van zijn goederen, waarop hij begint met 1 staal en 1 steen. Het speelveld is een cirkel. Deze begint met een architectkaart, gevolgd door drie setjes van elk vier opdrachtkaartjes en een architectkaart. Naast elke architect liggen twee open gebouwkaartjes. De overige gebouwen vormen een stapel. De eerste architect is de startkaart, waarop iedere speler zijn speelfiguur laat beginnen.

De actieve speler verplaatst zijn speelfiguur in klokrichting naar een lege opdrachtkaart of naar een architectkaart. Je blijft de actieve speler totdat jij jouw tegenstander op de cirkel inhaalt.

Op een architectkaart mag je een gebouwactie uitvoeren om een van beide gebouwkaarten te bouwen. Je betaalt de afgebeelde goederen en legt de gebouwkaart conform de legregels in het raster (vanaf de tweede kaart altijd aangrenzend, maximaal 4×5 of 5×4 kaarten, oriënteer de eigendomspijl in jouw richting). Vervolgens trek je voor deze architect een nieuwe gebouwkaart. Voor een toeslag van 1 goud mag je nogmaals een bouwactie doen, daarna voor 2 goud nog één, enzovoort. Een eerder gebouwde fabriek wordt geactiveerd wanneer iemand een nieuw gebouw in dezelfde rij of kolom legt. De fabriekseigenaar krijgt de afgebeelde buit.

Op een opdrachtkaart ontvang je de afgebeelde goederen of mag je de afgebeelde actie uitvoeren (bijv. grondstoffen ruilen of fabrieken activeren). Goederen bewaar je op lege velden van jouw pakhuis. Whisky is een bijzonder goed; dit is een joker, waarvan er maar één in omloop is. Desnoods pak je het vat uit het pakhuis van je medespeler.

Het spel is voorbij zodra de twintigste gebouwkaart is gebouwd. Dan tellen de spelers de winstpunten op hun gebouwen en de bonuspunten voor bepaalde eigenschappen.

Glasgow is ontworpen door Mandela Fernández-Grandon en geïllustreerd door Klemens Franz. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: