Calavera bij Boosterbox

De Nederlandse distributeur Boosterbox zit bij ons achter de tophit Black Stories van de Duitse uitgever moses.Verlag. Laatstgenoemde kwam een jaar geleden met Calavera, een roll & write dobbelspel van Carcassonne-auteur Klaus-Jürgen Wrede. Spellenpoort Amersfoort meldt dat vanaf dinsdag 16 juni de Nederlandstalige editie van Calavera in de winkel ligt. Deze wordt gedistribueerd door Boosterbox, die het uitgeeft onder het label Tucker’s Fun Factory. Ik heb het Duitse spel vorig jaar gespeeld op de beurs SPIEL DOCH in Duisburg. Voor een korte beschrijving put ik uit mijn beursverslag. Je gooit een lading dobbelstenen waarop vier kleuren, een roos en een doodskop zijn afgebeeld. Je mag max. drie keer werpen. Je kiest één kleur of rozen (kleur naar keuze) en kruist het desbetreffende aantal vakjes af op jouw scoreblok. Bij drie doodshoofden is je beurt mislukt. Mislukking ligt ook op de loer wanneer je te ver komt op jouw scoresporen. Gelukkig kun je de ‘can’t stop ellende’ voorkomen door op tijd jouw rijen af te sluiten met hulp van een duo of trio rozen. De interactie wordt geborgd door de race om bonuspunten voor tussendoelen en door het feit dat een worp met één of twee doodshoofden ervoor zorgt dat de medespelers iets moeten noteren. Toen we naar het spelletje keken, dachten we gezamenlijk ‘hmm, wat kan dat nou zijn?’ Na onze proefpot bleek het een zeer vermakelijk dobbelspel.

een eerste kennismaking in Duisburg

Calavera is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.